Fairtrade Mærket

Fairtrade Mærket Danmark, tidligere kendt som Max Havelaar Fonden, er en international mærkningsordning for bæredygtig handel. Mærket findes blandt andet på kaffe, te, bananer, kakao og bomuldsprodukter.

Den internationale fællesorganisation, Fairtrade International (FLO), står bag kriterierne, der udvikles i samarbejde med blandt andre bønder, producenter, virksomheder og eksterne eksperter.

Kontrollen med bønderne og plantagerne foretages én gang om året af den uafhængige kontrolvirksomhed FLO-CERT.

Fairtrade-mærkede varer lever op til minimumskrav for pris, arbejdsforhold, demokratisk udvikling og miljø. På den måde er bønderne sikret en mindstepris for deres afgrøder. Prisen for Fairtrade-mærkede varer fastsættes blandt andet ud fra leveomkostningerne i det enkelte land og område.

Mærkningsordningen blev etableret i Holland i 1988 og kom siden til Danmark på initiativ af blandt andre Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke.

Ifølge Fairtrade Mærket Danmark opfordres småbønderne og plantagerne til at arbejde hen imod økologisk produktion, og der udbetales et ekstra Fairtrade-tillæg for økologiske varer. I Danmark er cirka tre ud af fire Fairtrade-mærkede varer også Ø-mærkede.

Læs mere om Fairtrade Mærket Danmark på Fairtrade-maerket.dk


Klik her for at vende tilbage til oversigten