Nethandel

Deals og dealsites – hvad er reglerne?

En deal er et tidsbegrænset tilbud, som giver rabat på udvalgte varer og services. Tilbuddene sælges typisk via via dealsites. Tjek, hvem du indgår aftalen med på dealsitet. Det har betydning, hvis du skal klage.

Deals og dealsites – hvad er reglerne?

Når du køber dine varer over nettet gennem et dealsite og ikke i en fysisk butik, kan du fortryde købet i 14 dage fra den dag, du har modtaget varen. Hvis du fortryder købet, skal du sende varen retur i samme stand, som du modtog den, og selv betale for forsendelsen. Du skal sende varen retur til den adresse, du fik oplyst, da du købte varen.

Hvis den, der har fremsendt varen, nægter at tage varen retur eller ikke betaler pengene tilbage, kan du kontakte dealsitet. Hvis dealsitet må anses som den, du har indgået aftalen med, kan du forlange, at dealsitet betaler pengene retur.

Dealsites udbyder også ydelser, fx klipninger eller ansigtsbehandlinger. Når du køber en ydelse, skal du være opmærksom på, at fortrydelsesretten på de 14 dage går i gang i det øjeblik, du har modtaget oplysninger om vilkår for aftalen og fortrydelsesretten.

Inden fortrydelsesfristen udløber, skal du have sendt en besked til både dealsitet og den, der skal udføre ydelsen om, at du har fortrudt. Gør det skriftligt, så der ikke senere opstår tvivl om, at du har fortrudt i rette tid.

Du kan komme ud for, at du bliver bedt om at give samtykke til og anerkende, at din fortrydelsesret ophører, selvom de 14 dage endnu ikke er gået. Det kan fx være, hvis du vil tage ydelsen i brug, inden fortrydelsesfristen er udløbet. Hvis du giver samtykke til og anerkender at din fortrydelsesfrist ophører, skal virksomheden sende dig en bekræftelse på dette.

Er pengene blevet trukket på din konto, har du krav på at få det fulde beløb retur. Hvis den, der skal levere ydelsen, ikke betaler, kan du kontakte dealsitet. Hvis dealsitet må anses som den, du har indgået aftalen med, kan du forlange, at dealsitet betaler pengene retur.

Der er undtagelser, hvor du ikke har mulighed for at fortryde købet, selvom dealen er købt på nettet. Det gælder for deals til arrangementer, fx koncerter, hotelophold eller restaurantbesøg, som foregår på en bestemt dato eller inden for en bestemt periode.

Gode råd: Når du handler på et dealsite

  • Tjek, hvem du indgår aftalen med, når du handler på dealsitet. Det har betydning for, hvem du skal henvende dig til, hvis der opstår problemer med dealen. Det skal tydeligt fremgå, om du indgår aftalen med dealsitet eller leverandøren af dealen
  • Vær opmærksom på, hvordan søgeresultaterne rangeres. Er det fx efter pris? Eller mest populære?
  • Virksomhederne kan betale for at blive fremhævet i din søgning, fx ved at du ser deres produkt øverst. Dealsitet skal give dig oplysninger om de vigtigste parametre for, hvordan søgeresultaterne rangeres.
  • Vær opmærksom på, at du skal have oplysning om, hvis en pris er personligt tilrettet på basis af automatisk behandling af data. Det vil sige, at hvis en pris er automatisk tilrettet specifikt efter dine data, så skal sælgeren oplyse dig om dette inden du indgår aftalen.
  • Undersøg, om det reelt er et godt tilbud. Sammenlign med prisen andre steder. Tjek også på leverandørens hjemmeside, om den såkaldte "førpris" er reel
  • Vær opmærksom på, hvilke virkemidler dealsitet bruger i sin markedsføring. Det kan fx være udsagn som ”slutter/udløber om xx dage/timer”, ”12 solgt”, ”Spar xx procent”, gæsteanmeldelser mv. Lad være med at lade dig presse til et køb
  • Undersøg, om der kommer diverse tillæg oven i prisen på dealen. Hvis du fx bestiller et hotelophold – kommer der så eksempelvis et weekendtillæg eller et miljøtillæg oven i prisen? Et sådant tillæg skal indregnes i prisen for opholdet
  • Betal med betalingskort. Så kan du lave en kortindsigelse, hvis varen eller ydelsen ikke bliver leveret. Hvis du har betalt med et internationalt kreditkort, kan du gøre indsigelse via din bank, hvis du har penge til gode hos en virksomhed, der er gået konkurs

Læs mere om sikker handel på nettet