Nethandel
Deals og dealsites – hvad er reglerne?
En deal er et tidsbegrænset tilbud, som giver rabat på udvalgte varer og services. Tilbuddene sælges typisk via via dealsites. Tjek, hvem du indgår aftalen med på dealsitet. Det har betydning, hvis du skal klage.

Deals bliver ofte annonceret som tilbud på hjemmesider på nettet – såkaldte dealsites. Du kan fx få rabat på en klipning, et restaurantbesøg eller en ansigtsbehandling.
Et dealsite er et firma, der har en hjemmeside - dealsite - som udbyder varer og ydelser hos forskellige leverandører.
Dealsitet sender løbende tilbud - deals - ud til de brugere, der har tilmeldt sig hjemmesiden. Det sker typisk per mail. Vil du modtage tilbuddene i din indbakke, skal du være tilmeldt som bruger.
Du skal gå ind på dealsitets hjemmeside for at købe en deal. Tilbuddene er ofte til salg i en bestemt periode, fx én dag eller én uge. I nogle tilfælde skal der være et bestemt antal købere, før en deal bliver til noget, og du kan opnå rabatten. I andre tilfælde er der kun et begrænset antal deals til salg.
Når du har købt en deal, fx et restaurantbesøg, får du som oftest tilsendt et værdibevis på købet per mail. Du skal have indløst værdibeviset inden for en bestemt periode. Vær opmærksom på, at perioden, hvor værdibeviset er gyldigt, kan variere og i nogle tilfælde være meget kort.
Kan du fortryde købet af en deal?
Din fortrydelsesret, og hvornår denne løber fra, afhænger af, om du har købt en vare eller en ydelse.
Når du køber dine varer over nettet gennem et dealsite og ikke i en fysisk butik, kan du fortryde købet i 14 dage fra den dag, du har modtaget varen. Hvis du fortryder købet, skal du sende varen retur i samme stand, som du modtog den, og selv betale for forsendelsen. Du skal sende varen retur til den adresse, du fik oplyst, da du købte varen.
Hvis den, der har fremsendt varen, nægter at tage varen retur eller ikke betaler pengene tilbage, kan du kontakte dealsitet. Hvis dealsitet må anses som den, du har indgået aftalen med, kan du forlange, at dealsitet betaler pengene retur.
Dealsites udbyder også ydelser, fx klipninger eller ansigtsbehandlinger. Når du køber en ydelse, skal du være opmærksom på, at fortrydelsesretten på de 14 dage går i gang i det øjeblik, du har modtaget oplysninger om vilkår for aftalen og fortrydelsesretten.
Inden fortrydelsesfristen udløber, skal du have sendt en besked til både dealsitet og den, der skal udføre ydelsen om, at du har fortrudt. Gør det skriftligt, så der ikke senere opstår tvivl om, at du har fortrudt i rette tid.
Du kan komme ud for, at du bliver bedt om at give samtykke til og anerkende, at din fortrydelsesret ophører, selvom de 14 dage endnu ikke er gået. Det kan fx være, hvis du vil tage ydelsen i brug, inden fortrydelsesfristen er udløbet. Hvis du giver samtykke til og anerkender at din fortrydelsesfrist ophører, skal virksomheden sende dig en bekræftelse på dette.
Er pengene blevet trukket på din konto, har du krav på at få det fulde beløb retur. Hvis den, der skal levere ydelsen, ikke betaler, kan du kontakte dealsitet. Hvis dealsitet må anses som den, du har indgået aftalen med, kan du forlange, at dealsitet betaler pengene retur.
Der er undtagelser, hvor du ikke har mulighed for at fortryde købet, selvom dealen er købt på nettet. Det gælder for deals til arrangementer, fx koncerter, hotelophold eller restaurantbesøg, som foregår på en bestemt dato eller inden for en bestemt periode.
Hvor lang tid har du til at bruge dealen?
En deal (et tilbud) er ofte skruet sådan sammen, at du har en bestemt periode til at indløse aftalen på dit værdibevis. Det betyder, at du kun kan forlange at modtage den aftalte vare eller ydelse inden for den frist, der er aftalt.
Værdien af en deal gælder som udgangspunkt i tre år. Der kan aftales en kortere frist, men reglerne er, at fristen ikke må være urimelig kort. Der findes ingen fast regel for, hvor kort fristen må være. Som udgangspunkt skal fristens længde være rimelig i den aktuelle situation. Hvis en leverandør nægter at indløse et dealbevis, der er udløbet inden den almindelige treårige forældelse, har du mulighed for at klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager.
Tjek, før du handler, hvad du har ret til, hvis du ikke får benyttet dealen, før fristen udløber. Undersøg, om du kan få dine penge retur, få dealen forlænget eller du måske kan købe en anden deal for pengene. Tjek også, om det koster noget.
Gode råd: Når du handler på et dealsite
- Tjek, hvem du indgår aftalen med, når du handler på dealsitet. Det har betydning for, hvem du skal henvende dig til, hvis der opstår problemer med dealen. Det skal tydeligt fremgå, om du indgår aftalen med dealsitet eller leverandøren af dealen
- Vær opmærksom på, hvordan søgeresultaterne rangeres. Er det fx efter pris? Eller mest populære?
- Virksomhederne kan betale for at blive fremhævet i din søgning, fx ved at du ser deres produkt øverst. Dealsitet skal give dig oplysninger om de vigtigste parametre for, hvordan søgeresultaterne rangeres.
- Vær opmærksom på, at du skal have oplysning om, hvis en pris er personligt tilrettet på basis af automatisk behandling af data. Det vil sige, at hvis en pris er automatisk tilrettet specifikt efter dine data, så skal sælgeren oplyse dig om dette inden du indgår aftalen.
- Undersøg, om det reelt er et godt tilbud. Sammenlign med prisen andre steder. Tjek også på leverandørens hjemmeside, om den såkaldte "førpris" er reel
- Vær opmærksom på, hvilke virkemidler dealsitet bruger i sin markedsføring. Det kan fx være udsagn som ”slutter/udløber om xx dage/timer”, ”12 solgt”, ”Spar xx procent”, gæsteanmeldelser mv. Lad være med at lade dig presse til et køb
- Undersøg, om der kommer diverse tillæg oven i prisen på dealen. Hvis du fx bestiller et hotelophold – kommer der så eksempelvis et weekendtillæg eller et miljøtillæg oven i prisen? Et sådant tillæg skal indregnes i prisen for opholdet
- Betal med betalingskort. Så kan du lave en kortindsigelse, hvis varen eller ydelsen ikke bliver leveret. Hvis du har betalt med et internationalt kreditkort, kan du gøre indsigelse via din bank, hvis du har penge til gode hos en virksomhed, der er gået konkurs
Sådan klager du over en deal
Når du køber en deal, kan der opstå forskellige problemer. Fx:
- Du modtager ikke dit dealbevis
- Du er utilfreds med varen eller ydelsen
- Den besparelse, du er blevet lovet, holder ikke
- Du kan ikke få plads på restaurant eller hotel i gyldighedsperioden
- Du glemmer at bruge dit dealbevis
- Du fortryder dealkøbet
Det kan være svært at gennemskue, hvem der er ansvarlig, når der opstår et problem med dealen. Du bør derfor klage til både dealsitet og den virksomhed, der skal levere dealen.
Som udgangspunkt er det dealsitet, der er ansvarlig for, at varer og ydelser bliver leveret som aftalt og uden fejl. Leverandøren er kun ansvarlig, hvis dealsitet kan bevise, at dealsitet alene fungerer som mellemmand.
For at bevise det skal det tydeligt fremgå af dealsitet. Det skal også fremgå, at leverandøren af dealen er den, du indgår aftalen med.
I de sager, der er afgjort i Forbrugerklagenævnet, er udfaldet forskelligt, fordi en helt konkret vurdering af aftalen har været afgørende. Der har blandt andet været lagt vægt på, hvem forbrugerne troede, at de handlede med.
Både dealsitet og leverandøren kan være ansvarlig for, at du får den besparelse, du er blevet lovet. Leverandøren er ansvarlig for, at prisoplysningerne er korrekte, og dealsitet har pligt til at undersøge leverandørens oplysninger.
Kan du ikke komme overens med dealsitet eller den virksomhed, der skal levere dealen, kan du klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager eller et godkendt ankenævn.
Mæglingsteamet for Forbrugerklager
Mæglingsteamet for Forbrugerklager behandler klager over deals. Fx hvis ydelsen ikke bliver leveret, eller der er noget galt med varen eller ydelsen. Det er en forudsætning, at din deal har kostet 1.110 kr. eller derover. Drejer det sig om tøj eller sko, er undergrænsen dog 720 kr.
Læs mere om Mæglingsteamet for Forbrugerklager
Godkendte ankenævn
Flere godkendte ankenævn kan også behandle sager om deals – eller sende dem videre til Mæglingsteamet for Forbrugerklager.
Se oversigt over godkendte ankenævn
Forbrugerombudsmanden
Forbrugerombudsmanden kan endvidere behandle klager over markedsføringen, fx vildledende "førpriser".
Læs mere om reglerne for dealsites på forbrugerombudsmanden.dk
RELATERET INDHOLD PÅ FORBRUG.DK
Sidst opdateret 31.05.2022