Sidst opdateret: 11. marts 2016

Nogle lægemiddelvirksomheder producerer såkaldt ”generika”. Det er kopier af andre virksomheders medicin. Det betyder, at mange typer medicin produceres af mange forskellige lægemiddelproducenter til højst forskellige priser.

Gruppen af ens lægemidler kaldes substitutionsgruppen. Det betyder, at disse lægemidler kan erstatte hinanden. Det er en forudsætning, at de:

  • har samme virksomme stof i samme mængde
  • bruges på samme måde, fx tabletter eller kapsler, der indtages gennem munden
  • har omtrent samme pakningsstørrelse

Apoteket tilbyder

Som udgangspunkt skal apoteket tilbyde dig det billigste præparat i substitutionsgruppen. Det betyder, at du på apoteket kan få tilbudt et præparat med et andet navn end det, der står på recepten, men med samme indholdsstof og virkning.

Lægen bestemmer

Hvis lægen mener, at du skal have et bestemt fabrikat, skal der stå ”ej S” på recepten. I det tilfælde må apoteket ikke udlevere et andet fabrikat, heller ikke selvom du selv ønsker det.

Du bestemmer

Hvis lægen ikke har skrevet ”ej S” på recepten, skal apoteket tilbyde dig det billigste præparat inden for substitutionsgruppen – altså gruppen af ens præparater. Du har dog mulighed for at fravælge det billigere produkt og kræve præcist det produkt, som lægen har ordineret.

Tilskuddet beregnes efter det billigste præparat

Tilskuddet beregnes altid efter det billigste præparat i en gruppe. Hvis lægen har skrevet ”ej S” på recepten, og det produkt er dyrere, eller du selv vælger det dyrere produkt, må du selv betale prisforskellen. Du får altså ikke et større tilskud, fordi du vælger et dyrere produkt.

Artikel - 15. marts 2011


nyhedsbrevHold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter

Kunne du bruge siden?