Prisstigninger på medicin

Sidst opdateret: 11. marts 2016

Der er fri prisdannelse på medicin i Danmark. Det er derfor ikke ulovligt, at prisen stiger, selv hvis den stiger meget.

Lægemiddelvirksomhederne må selv bestemme den pris, de tager for deres lægemidler, når de sælger til apotekerne. Det eneste krav er, at lægemiddelvirksomhederne anmelder den pris, de sælger til, til Lægemiddelstyrelsen.

Samme pris på alle apoteker

Apotekerne må ikke konkurrere indbyrdes på prisen på den receptpligtige medicin. Det betyder, at prisen er den samme, uanset på hvilket apotek du køber din receptpligtige medicin.

Kan jeg klage over medicinprisen?

Da der er fri prisdannelse på medicin, kan du som ikke klage til Lægemiddelstyrelsen, hvis en lægemiddelvirksomhed vælger at sætte sine priser op eller har meget svingende priser. Lægemiddelstyrelsen opfordrer i stedet til, at borgere, der oplever prisstigninger, henvender sig til lægemiddelvirksomheden og spørger om baggrunden for prisstigningen.

Lægemiddelvirksomheden skal dog, lige som andre virksomheder, overholde konkurrenceloven. Selv store prisudsving er ikke i sig selv en overtrædelse af konkurrencereglerne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan kun behandle en klage over en prisforhøjelse, hvis der er tegn på, at lægemiddelvirksomhederne har aftalt en fælles prisforhøjelse, eller hvis lægemiddelvirksomhederne misbruger deres dominerende stilling.

Artikel - 15. marts 2011


nyhedsbrevHold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter

Kunne du bruge siden?