Der er ikke pligt til at bruge en bedemand. Du kan derfor vælge selv at stå nogle af opgaverne i forbindelse med begravelsen og derved mindske udgifterne til bedemanden
Bedemandens kerneydelser
Mange lader typisk bedemanden stå for:
- Levering af kisten
- Levering af evt. ligtøj
- At lægge afdøde i kisten og klæde afdøde på
- Rustvognskørsel
- Levering af urnen
- Transport af urne til krematorium
For alle disse ydelser kan bedemanden tage et honorar. Bedemanden har pligt til at skilte eller på anden måde tydeligt oplyse om prisen på ydelserne og på sit honorar. Det fremgår af markedsføringsloven.
Øvrige ydelser
Bedemanden kan også mod betaling stå for at:
- Indrykke dødsannonce
- Bestille og levere blomster
- Bestille og levere kranse og dekorationer
- Trykke salmehæfter
- Bestille solister, hvis du ønsker et særligt musikarrangement ved ceremonien
- Reservere gravsted og bestille gravning
- Reservere kapelsal
- Stå for modtagelse på kirkegård eller krematorium
- Bestille og levere gravsten og inskription
- Udfylde og indlevere dødsanmeldelse og andre offentlige dokumenter
- Ansøge om begravelseshjælp
- Henvise til præst eller anden ceremoniholder
Det er ikke upassende at stille spørgsmål til, hvor store udgifterne er til en begravelse. Der kan nemlig være betydelige prisforskelle fra bedemand til bedemand. Det kan også have betydning for den samlede pris, hvor langt bedemanden skal køre, hvor mange gange han skal møde op, eller om begravelsen foregår i weekenden. Kig derfor efter priser og tillæg.
Køb af bedemand på nettet
Mange bedemandsforretninger tilbyder, at du kan købe en begravelse eller bisættelse via nettet, hvor du mindsker prisen ved at udføre en del af opgaverne selv.
Det er altid en god idé at sammenligne priser og undersøge, hvad du får for pengene. Den pakke, du ender med at købe, skal gerne imødekomme dine behov, eller det skal være muligt at købe tillægsydelser. Hvis du er i tvivl, så forhør dig hos bedemanden, inden du gennemfører købet.
Ved køb af ydelser på nettet har du 14 dages fortrydelsesret. Når det gælder bedemandsydelser vil arbejdet dog som regel være udført, inden fortrydelsesretten udløber. Du kan give dit udtrykkelige samtykke til, at bedemanden kan gå i gang med at levere ydelsen, og fortrydelsesretten ophører helt, når ydelsen er fuldført. Hvis du fortryder undervejs, kan bedemanden opkræve betaling for det arbejde, han allerede har udført.
Klag over bedemand
Hvis der opstår strid om aftalen med bedemandsforretningen, fx hvis regningen er højere end aftalt, kan du klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager. Mæglingsteamet for Forbrugerklager, som er første del i det offentlige forbrugerklagesystem, ligger i Nævnenes Hus og behandler klager over forbrugerkøb.
Læs mere om at starte en klage hos Mæglingsteamet for Forbrugerklager