Skip navigation

Robinsonlisten: Undgå reklamer med navn og telefonsælgere

Sidst opdateret:

Vil du gerne undgå reklamer med navn og adresse eller at blive ringet op af telefonsælgere? Så kan du tilmelde dig Robinsonlisten. Se, hvordan du gør.

Robinsonlisten

Virksomheder må som udgangspunkt gerne sende reklamebreve med dit navn og adresse på til dig, medmindre du udtrykkeligt har frabedt dig det. Det kan du gøre ved at tilmelde dig den såkaldte Robinsonliste. Robinsonlisten er et register, som virksomheder skal tjekke, før de udsender reklamer med navn og adresse eller ringer forbrugere op.

Hvis du vil frabede dig reklamer uden navn i postkassen, så skal du melde dig til ”Reklamer Nej tak”

Virksomheder må kun sende dig elektroniske reklamer i fx mail og SMS, hvis du selv udtrykkeligt har bedt om det.

Læs om spam og elektroniske reklamer.

Virker Robinsonlisten ikke?

Hvis du får mange henvendelser fra telefonsælgere på trods af, at du har været tilmeldt Robinsonlisten mindst tre måneder, så kan det muligvis skyldes, at du har deltaget i en konkurrence uden at være opmærksom på, at du samtidig har givet samtykke til, at en virksomhed må kontakte dig og evt. sælge dine kontaktoplysninger.

Selvom dit samtykke ikke er gyldigt, hvis du ikke har været klar over, at du har afgivet det, kan det være besværligt at få stoppet alle salgsopkaldene, fordi dine oplysninger kan være solgt videre til flere virksomheder.

Robinsonlisten gælder ikke analyseinstitutter og velgørenhedsforeninger

Det er kun virksomheder, der henvender sig til dig for at sælge eller markedsføre produkter eller ydelser, der skal tjekke Robinsonlisten. Du kan altså stadig modtage opkald og breve med dit navn og adresse fra analyseinstitutter, velgørende foreninger, politiske partier og lignende, der ikke udøver erhvervsmæssig virksomhed.

Reklameflyers

Det er som udgangspunkt lovligt for netbutikker at lægge reklameflyers i pakker med bestilte varer, medmindre at du er tilmeldt Robinsonlisten eller direkte over for netbutikken har frabedt dig reklamer.

Klager

Du kan klage til Forbrugerombudsmanden over ulovligt telefonsalg. Du kan også klage til Forbrugerombudsmanden, hvis du modtager reklamer med dit navn og adresse på, selvom du er tilmeldt Robinsonlisten.

Test din viden om spam og telefonsalg

Sådan tilmelder du dig:

  • Du kan tilmelde dig Robinsonlisten på borger.dk eller ved at kontakte CPR-registret i din kommune.
  • Hvis du og din familie slet ikke ønsker opkald fra telefonsælgere, skal alle voksne i husstanden tilmeldes listen. 
  • Det koster ikke noget at være tilmeldt Robinsonlisten. 
  • Listen bliver opdateret en gang i kvartalet. Det betyder, at der i praksis kan gå et stykke tid, fra du tilmelder dig, til henvendelserne ophører.

nyhedsbrevFå ny viden om forbrugerområdet
- tilmeld dig vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 16.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter

Kunne du bruge siden?