Skip navigation

Pas, visum og vaccinationer

Sidst opdateret:

Tjek reglerne for pas, visum og vaccinationer i god tid før rejsen. Der kan være ventetid på pas og visum. Nogle vaccinationer skal foretages flere uger før afrejse.

Er din rejse aflyst som følge af coronavirus - læs mere her

Rejsearrangøren skal oplyse om, hvilke regler der gælder for pas, visum, vaccinationer og lignende, for at rejsen kan gennemføres.

Du må forvente, at oplysningerne er rettet mod danske statsborgere med dansk pas. Har du udenlandsk pas, skal du selv oplyse det til rejsearrangøren, så du kan få den nødvendige vejledning.

Du er selv ansvarlig for, at pas, visum og vaccinationer er i orden. Er der den mindste tvivl, må du kontakte de aktuelle ambassader (feriemål + evt. gennemrejselande).

Kontakt evt. også Statens Seruminstitut

Tjek, at dit pas er gyldigt

I god tid inden rejsen skal du sikre dig, at du har et gyldigt pas. Det er ikke nok at sikre sig, at passet ikke er udløbet. Flere lande stiller krav om, at det er gyldigt i en længere periode efter afrejsen.

Børn, der skal ud at rejse, skal have deres eget pas uanset alder.

Læs mere om pas på borger.dk

Schengen-samarbejdet

Danmark er med i Schengen-samarbejdet sammen med en række andre europæiske lande. Når du rejser i Schengen-landene, skal du ikke fremvise dit pas, fordi grænsekontrollen mellem medlemslandene er ophævet.

Når du rejser i udlandet, skal du altid have dit pas med dig. Det gælder også, selvom du rejser til et land, der er med i Schengen-samarbejdet. Det skyldes, at passet er den eneste gyldige legitimation, du som dansker kan bruge i udlandet. 

Læs mere om reglerne, når du rejser til Europas Schengen-lande på borger.dk

Krav om coronapas

Du skal bruge coronapas, når du rejser i EU- og Schengenlandene. Coronapasset dokumenterer vaccination, et negativt testresultat eller tidligere smitte. 

EU- og Schengenlandene har ret til selv at fastsætte krav om fx isolation ved indrejse i landet. Så tjek på forhånd, hvad der gælder i de enkelte lande.

På coronasmitte.dk kan du læse mere om det europæiske coronapas

Visum

Du skal i god tid før rejsen undersøge, om der kræves visum til det land, du vil besøge.

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se de forskellige landes visumregler

Reglerne gælder for danske statsborgere. Rejser du ikke med dansk pas, kan du tjekke reglerne hos de enkelte landes ambassader. Husk også at tjekke regler i de lande, du rejser igennem.

Vaccination

Afhængig af rejsedestinationen kan du blive mødt med et krav om, at du er vaccineret mod en eller flere sygdomme.

Det kan også anbefales, at du bliver vaccineret mod en række alvorlige sygdomme.

På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du se mere om vaccinationer og de forskellige sygdomme

Der finder du også en liste over klinikker, der har specialiseret sig i rejsevaccinationer. Ellers kan din egen læge rådgive dig. Nogle praktiserende læger påtager sig også at vaccinere. Vær i god tid med vaccinationerne - nogle skal foretages flere uger før afrejsen.

Er der krav om, at du skal være vaccineret mod en bestemt sygdom, er det vigtigt at få en vaccinationsattest. Den kan også hjælpe dig med at holde styr på, hvilke vaccinationer du har fået og hvornår.

Der er store prisforskelle på vaccinationerne, så tjek prisen først. En del klinikker giver rabat til kunder fra forskellige rejsebureauer og forsikringsselskaber, studenterrabat og lignende.

Pillepas - medicin med på rejsen

Hvis du har medicin med på rejsen, skal du muligvis have udstedt et pillepas. Det er dit eget ansvar at undersøge, hvilken medicin der kræver pillepas. Passet skal bruges, når du rejser i andre Schengen-lande, og det er kun nødvendigt til visse former for medicin. Hvis du er i tvivl, så spørg din læge eller på apoteket.

Du kan læse mere om at medbringe medicin på rejsen på Sundhedsministeriets hjemmeside

Pillepasset er gratis og udstedes på alle landets apoteker. Der er normalt en ekspeditionstid på 1 døgn. Når du bestiller pillepasset, skal du medbringe dit almindelige pas. Hvis det er medicin, du har derhjemme, skal du desuden medbringe dokumentation for, at medicinen er udskrevet til dig. Det kan fx være recepten, bonen eller emballagen.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?