Skip navigation

Tjek tilbuddet

Sidst opdateret:

Et godt tilbud er, når du kan spare penge på en vare, du alligevel ville have købt. Se, hvordan du undgår at lade dig lokke af store gule skilte og for små rabatter.

Når du vurderer ugens tilbud, skal du være kritisk. Ikke alle tilbud er gode tilbud for dig. Selvom tilbuddet er godt, har du måske slet ikke behov for varen. Så bruger du faktisk penge, du ellers ikke ville have brugt.

”Spar op til…”

Udtrykket dækker typisk over, at en række varer sælges til den samme pris, men at nogle varer oprindeligt var dyrere, og dermed er sat mere ned end andre. Det lyder tillokkende, at der er meget at spare, men det gælder måske ikke for netop den vare, du ønsker at købe. Vær opmærksom på, hvad du reelt sparer.

Mængderabatter

Der er ofte penge at spare, når man køber flere af samme slags, men ikke alle tilbud er lige gode. Gør dig nogle overvejelser, inden du fylder kurven op:

  • Hvor stor rabat er der reelt tale om?
  • Hvor ofte køber du normalt varen?
  • Har du overhovedet brug for mange af den slags varer?
  • Kan du eventuelt dele tilbuddet med andre?

Se efter kiloprisen

Nogle tilbud kan være svære at gennemskue. Fx kan det være en anden størrelse pakke, end varen normalt sælges i.

Butikken skal oplyse en såkaldt enhedspris, fx kilopris, på de fleste dagligvarer. Brug den pris til at tjekke, hvor godt tilbuddet egentlig er.

Er varen pengene værd?

Når du overvejer at købe en tilbudsvare, skal du se på den pris, du skal betale, og ikke den påståede besparelse. Selvom varen er sat ned, kan prisen stadig være høj i forhold til varens kvalitet.

Gule skilte

Et gult skilt på en vare signalerer tilbud. Det betaler sig dog at regne lidt på, hvor godt tilbuddet egentlig er. Måske er det ikke et tilbud, men bare et gult skilt. Du kan også støde på andre markedsføringsgreb, hvis du handler på nettet. Fx kan der stå ”kun få tilbage” eller ”tilbuddet udløber om 3 timer”. Lad dig ikke presse til at købe noget, før du har tjekket, om det reelt er et godt tilbud for dig.

Læs mere om, hvornår en butik må bruge udtryk som fx tilbud, udsalg og chokpris

Sammenligning af tilbud

Falder du for et tilbud, når du planlægger dine indkøb? Så tjek, om du kan få varen til en bedre pris et andet sted.

Brug fx din smartphone eller tablet til at sammenligne priser på dagligvarer i dit nærområde. Din smartphone og tablet har en indbygget GPS, så du kan sammenligne priser på varer i de butikker, der ligger lige i nærheden. Du sparer tid og udnytter samtidig butikkernes gode tilbud.

Vær opmærksom på, at denne type hjemmesider og apps sammenligner priser på baggrund af butikkernes tilbudsaviser, der ikke omfatter alle butikkens varer. 

De fleste dagligvarebutikker tilbyder elektronisk adgang til deres tilbudsaviser. Du kan læse de elektroniske tilbudsaviser via din computer, tablet eller smartphone. Det foregår enten via en browser eller apps.

Du kan også bruge prissammenligningssider til at tjekke, hvor du kan få en vare til den bedste pris. Vær opmærksom på, hvordan søgeresultaterne rangeres – vises det billigste produkt øverst eller fx et anbefalet.

Vær også opmærksom på, at virksomhederne kan betale for at blive fremhævet i din søgning, fx ved at du ser deres produkt øverst.

Læs mere om priser i butikker, netbutikker og annoncer

Test din viden om udsalg:

KUNNE DU BRUGE SIDEN?