Skip navigation

Frit valg - Dankort eller Visakort

Sidst opdateret:

Når du handler i Danmark, skal butikken give dig mulighed for frit at vælge, om du ønsker at betale med Dankortdelen eller Visadelen af et Visa/Dankort.

Butikken må gerne have forudindstillet sin terminal til fx Dankortet i forbindelse med betaling med et Visa/Dankort. Du skal dog altid have mulighed for at fravælge Dankortet til fordel for Visa.

Vær dog opmærksom på, at du kun kan vælge blandt de korttyper, butikken har valgt at tage imod. Tager butikken ikke imod Visakort, vil du således ikke kunne kræve betalingen gennemført via Visadelen på dit Visa/Dankort.

Det bedst kendte kort med to betalingsmuligheder er Visa/Dankortet, hvor både Visadelen og Dankortdelen er debetkort. Men der er mulighed for, at banker og andre udbydere i fremtiden vil tilbyde deres kunder andre kortløsninger. Det kunne fx være et MasterCard/Dankort, hvor du får kreditkort og debetkort på samme kort.

Hvad betyder valget mellem Dankort og Visakort for dig?

Dit valg af betalingskort har betydning i flere sammenhænge:

  • Betalingstidspunkt:

På kreditkort bliver beløbet trukket fra din konto efter fx 30 dage. På debetkortet bliver beløbet trukket straks

  • Sikkerhed fx ved virksomhedens konkurs:

Betaler du med et internationalt kort, kan du få dine penge tilbage ved konkurs

  • Aftaler der er knyttet til kortet, fx rejseforsikring:

I nogle tilfælde får du kun glæde af de tilknyttede aftaler, hvis du betaler med det kort, aftalen er knyttet til. Tjek vilkårene for de tilknyttede aftaler

  • Kortgebyrer

Den erhvervsdrivende må som udgangspunkt ikke opkræve et gebyr af dig, når du betaler med dit betalingskort. Det gælder, uanset om det er et debetkort eller et kreditkort, og uanset om du handler på nettet eller i en fysisk butik.

Enkelte korttyper, som for eksempel firmakort, er undtaget forbuddet.

Læs mere om reglerne for kortgebyrer

Klager

Giver en butik dig ikke et frit valg med hensyn til, hvilken del af Visa/Dankortet der skal gennemføre betalingen, selvom butikken både modtager Dankort og Visakort, kan du klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Send fx en mail til kfst@kfst.dk.

Debetkort

Fx Dankort, Visa/Dankort, MasterCard debet, Maestro, Visa Electron

Kreditkort

Fx MasterCard, Diners Club, American Express

Internationale kort

Kreditkort, Visa

Læs mere om betalingskort og fjernsalg

Test din viden om betalingskort: 

KUNNE DU BRUGE SIDEN?