Skip navigation

Ordbog - bank

Sidst opdateret:

Vil du skifte bank? Her finder du en forklaring på indskydergaranti, ÅOP, Betalingsservice, debitorrente og bundling og andre begreber, der er gode at kende.

Anfordringskonti:

En konto du kan hæve på, når det passer dig, fx lønkonto og budgetkonto.

Betalingsservice:

Betalingsservice går kort fortalt ud på, at en virksomhed kan hæve direkte på din bankkonto. Du tilmelder selv de modtagere, der automatisk skal have penge fra dig. 

Bundling:

Pakke af produkter som pengeinstituttet sælger samlet. Du skal ofte indgå aftale om at købe hele pakken og kan ikke vælge de enkelte dele.

Debitorrente:

Et andet ord for årlig nominel rente og effektiv rente. Debitorrenten er den effektive årlige rente, du betaler for lånet/kreditten. Bruges i forbindelse med oprettelse af låneaftaler- og kreditter.

Det finansielle ankenævn:

Vil du klage over noget i forbindelse med et bankskifte, så forsøg at løse problemet med banken.

Kan I ikke nå til enighed, kan du klage til Det finansielle ankenævn.

Finanstilsynet:

Den offentlige myndighed der fører tilsyn med bankerne. 

Gebyrer:

Det beløb pengeinstituttet tager for at stille en ydelse til rådighed for dig. Gebyrer kan være engangsgebyrer og betales én gang fx ved oprettelse af lån. De kan også være årlige gebyrer, som du betaler for at have VISA/Dankort. Du kan også betale gebyrer hver gang, du hæver penge i en anden banks hæveautomat.

Indskydergaranti:

Som kunde i et pengeinstitut er dine indlån sikret op til ca.750.000 kr. (100.000 Euro), som en sikring mod konkurs. Har du penge stående i flere pengeinstitutter, er du dækket for op til 750.000 kr. i hvert institut. Ægtefæller med forskellige konti bliver begge betragtet som selvstændige indskydere for hver deres andel og får dækket op til ca. 750.000 kr. hver.

Kreditaftale:

Fælles betegnelse for alle typer lån og kreditter – herunder overtræk. Kreditaftaleloven beskytter forbrugere, og pengeinstitutter er forpligtede til at oplyse alle omkostninger ved optagelse af lån.

Kreditværdighed:

Pengeinstituttet gennemgår din økonomi og vurderer, om du er værdig til at få kredit. Det vil sige, om du økonomisk er i stand til at betale pengene tilbage og er en pålidelig betaler.

Lån/låneaftale:

Alle aftaler om lån og kreditter du indgår med pengeinstituttet. Låneaftaler skal indeholde oplysninger om ÅOP, debitorrenten og alle de omkostninger, du kommer til at betale i lånets løbetid.

Pengeinstituttet skal også oplyse:

  • hvordan du regner ÅOP ud
  • hvilke gebyrer og renter der udgør ÅOP
  • hvad du gør, hvis du fortryder låneaftalen.

NemKonto:

Den konto, hvor du modtager betalinger fra det offentlige såsom børnepenge, overførselsindkomst, tilbagebetaling fra SKAT.

Rentesats:

Gennemsnittet for renten som banken tilbyder sine kunder på specifikke lån. Rentesatsen er ikke nødvendigvis den samme rente, som pengeinstituttet kan tilbyde dig. Renten kan således være højere eller lavere alt efter, hvordan banken vurderer din økonomi.

Stiftelsesomkostninger/etableringsomkostninger:

De omkostninger pengeinstituttet tager for at oprette et lån. Etableringsomkostningerne består fx af ekspeditionsgebyr, stiftelsesprovision, gebyr for panthaverdeklaration og tinglysningsafgift til staten.

ÅOP:

En forkortelse af Årlige Omkostninger i Procent. Begrebet dækker over det beløb, som pengeinstituttet samlet tager for at låne dig penge. ÅOP medtager alle beløb, du skal betale i lånets løbetid, og vil derfor være højere end renten, du skal betale. ÅOP kan betegnes som betegnes lånets ”kilopris”. Det er derfor vigtigt, at du ikke stirrer dig blind på renten, som kun er en del af udgiften. ÅOP beregnes altid før skat.

Læs mere om skift af bank

KUNNE DU BRUGE SIDEN?