Skip navigation

Brugsanvisninger og manualer

Sidst opdateret:

Der skal følge en brugsanvisning eller manual med varen, hvis det er nødvendigt. Du har krav på at få de nødvendige oplysninger om fx brug og vedligehold.

Det kan fx være en vejledning i, hvordan et usamlet møbel skal samles, en brugsanvisning til en mobiltelefon, oplysning om hvilken temperatur en madvare skal opbevares ved eller en vaskeanvisning til et stykke tøj.

Brugsanvisningen skal have et omfang, der gør det muligt for en almindelig forbruger at bruge og udnytte varen. Det kan være alt fra et lille vaskesymbol til en hel håndbog. Brugsanvisningen skal følge med, når du køber varen.

Brugsanvisning ikke altid nødvendig

En brugsanvisning er langt fra altid nødvendig. Køber du fx en lyserød T-shirt af bomuld, der kan vaskes, ligesom du vasker andet kulørt bomuld, er det ikke nødvendigt med en vaskeanvisning. Skal den derimod behandles anderledes end forventet, tåler den fx kun 20 grader, eller skal den vaskes separat, så skal der følge en vaskeanvisning med varen.

Nem at forstå

En skriftlig brugsanvisning skal være skrevet på et sprog, som du forventes at kunne forstå.

Hent manualen på nettet

I nogle tilfælde behøver manualen ikke at følge med varen i en papirversion, når du køber den. Det kan være i orden, at sælger henviser til en hjemmeside, hvor du kan downloade de nødvendige oplysninger. Det vil især gælde, når du køber software.

Andet kan aftales

Du kan godt aftale med sælgeren, at der ikke følger en brugsanvisning med varen, eller at den er skrevet på et andet sprog, fx engelsk. Det skal dog være udtrykkeligt aftalt inden købet, og sælger skal bevise, at du har accepteret den manglende eller udenlandske brugsanvisning.

Brugsanvisninger og mangler

Det er en mangel, hvis der ikke følger en brugsanvisning med varen, når en brugsanvisning er nødvendig, og når du ikke har aftalt med sælgeren, at den ikke følger med.

Det er en mangel, hvis du kommer til at skade varen, fordi der ikke fulgte en brugsanvisning med, fordi der stod noget forkert i brugsanvisningen, eller fordi brugsanvisningen var skrevet på udenlandsk, og du ikke på forhånd havde accepteret det.

Læs mere om mangler ved varen

Kunne du bruge siden?