Skip navigation

Er sælgeren en virksomhed eller en privatperson?

Sidst opdateret:

Når du køber en brugt vare, så har du forskellige rettigheder afhængigt af, om du køber varen af en virksomhed eller en privat person.

Du køber varen af en virksomhed

Når du køber brugte varer af en virksomhed - enten i en fysisk butik, på nettet eller måske på et loppemarked - så gælder de forbrugerbeskyttende regler i købeloven. Det betyder blandt andet, at du har to års reklamationsret og ret til at få repareret eller omleveret varen til en ny, hvis den viser sig at have en fejl, der er dækket af købeloven.

Læs mere om reklamationsret her

Du køber varen af en privatperson

Når du handler med en privatperson på et loppemarked, på portaler på nettet eller de sociale medier, gælder de forbrugerbeskyttende regler ikke. De gælder kun, når du handler med en virksomhed.

Hvis både du og sælgeren er privatpersoner, kan I selv bestemme, hvilke regler der skal gælde for handlen. Det kan fx være, om du skal have mulighed for at returnere varen, hvis du fortryder dit køb.

I private handler er det også meget almindeligt, at en vare sælges som beset og uden reklamationsret.

Forbrugerkøb, privat-/civilkøb eller handelskøb?

  • Hvad er et forbrugerkøb?

Når du som privatperson handler i en butik, er dit køb et forbrugerkøb, og du er beskyttet af nogle særlige regler i købeloven. Disse regler sikrer fx, at du altid har to års reklamationsret.

Reglerne hjælper også med at fastslå, hvornår en vare kan kaldes mangelfuld, og hvad du så har ret til. Er varen købt på nettet, har du desuden 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt den hos en virksomhed.

Det vil som udgangspunkt også være fjernsalg, hvis virksomheden har solgt sine varer via de sociale medier, fx Facebook og Instagram. Det betyder, at du som udgangspunkt vil have 14 dages fortrydelsesret. 

I et forbrugerkøb kan man ikke aftale, at der gælder dårligere vilkår end dem, der står i loven. Det betyder fx, at eventuelle mangler ved varen skal bringes i orden af sælgeren uden udgift for dig.

  • Hvad er et privatkøb?

Når du som privatperson handler med en anden privatperson, kaldes det et privatkøb eller et civilkøb. Det er fx et privatkøb, når du køber en brugt bil af din nabo. Det gælder også, hvis handlen foregår via nettet, fx de sociale medier. Her kan I godt lave aftaler, som er anderledes end dem i købeloven.

  • Hvad er et handelskøb?

Når du som virksomhed handler med en anden virksomhed, kaldes det handelskøb. Det er fx et handelskøb, når du køber varer hjem til din virksomhed.

Købeloven gælder i alle tilfælde, men de særlige forbrugerbeskyttende regler gælder ikke ved privatkøb eller handelskøb.

Formidlet køb

Hvis du køber en vare på nettet, og der er en virksomhed, som deltager i købsprocessen, kan dit køb være ”formidlet af en virksomhed”. Så vil du være dækket af de forbrugerbeskyttende regler i lovgivningen, selvom sælgeren er privatperson.

Den virksomhed, der formidler et køb, vil ofte være den virksomhed, der driver salgshjemmesiden. Hvis salgshjemmesiden blot fungerer som en slags elektronisk annonceavis, hvor de forskellige sælgere kan indrykke deres annoncer, uden at virksomheden foretager sig noget i den anledning, deltager virksomheden, der driver hjemmesiden, som udgangspunkt ikke i salget. Hvis virksomheden derimod selv udformer annoncen, beskriver varen eller på anden måde deltager i salget, så er der tale om et salg, der er formidlet af en virksomhed.

Når der er tvivl om købstypen

Du kan komme i tvivl om, hvorvidt dit køb er et forbrugerkøb eller et privatkøb, når du fx køber en vare på nettet eller hos en, der ikke driver en egentlig virksomhed. Det kan fx være hundehvalpen eller bilen, du tilsyneladende køber hos en privat forhandler.

Dit køb kan være et forbrugerkøb og dermed dækket af købeloven, hvis sælgeren flere gange sælger den type varer. Sælgeren kan godt blive betragtet som en virksomhed, selvom der mest er tale om en hobbyvirksomhed. Sælgeren behøver altså ikke at have et CVR-nummer eller være momsregistreret. Det vil i sidste ende være en konkret vurdering af de samlede forhold, der afgør, om dit køb er et forbrugerkøb eller et privatkøb.

Læs mere om køb af brugte varer på nettet og sociale medier

KUNNE DU BRUGE SIDEN?