Skip navigation

Skat, håndværkerfradrag og deleøkonomi

Sidst opdateret:

Det kan være både nemt og sjovt at indgå i deleøkonomi. Dog skal du kende nogle enkelte regler om for eksempel skat for at undgå problemer. Læs mere her.

skat, håndværkerfradrag og deleøkonomi cartoon

Som udgangspunkt er det udbyderens ansvar at betale skat og eventuelt moms af sine indtægter. Derfor skal du som bruger ikke nødvendigvis indberette til Skattestyrelsen, at du har betalt for en arbejdsydelse.

Hvis udbyderen ikke opgiver sin indkomst til Skattestyrelsen, skal du i nogle tilfælde betale for den manglende skat og moms. Det gælder, hvis du køber arbejdsydelser for mindst 10.000 kroner hos den samme person i løbet af ét år. Det kan være en enkeltydelse eller en løbende aftale om for eksempel rengøring eller havearbejde. Det er personen, det handler om, ikke den portal personen eventuelt er tilknyttet.

Der gælder særlige regler for folkepensionister og børn under 16 år. De må i et vist omfang tjene penge hos private.

Skattestyrelsen anbefaler, at du betaler regninger for arbejdsydelser digitalt, hvis det drejer sig om 10.000 kr. eller mere om året til den samme person.

Hvis du betaler kontant, kan du indberette beløbet på TastSelv.

Hvis du betaler digitalt eller indberetter beløbet, kommer du ikke til at betale noget, hvis udbyderen ikke selv oplyser sin indkomst til Skattestyrelsen.

Håndværkerfradrag

Du kan kun få håndværkerfradrag for en arbejdsydelse i hjemmet, hvis udbyderen har betalt skat af beløbet.

Du skal selv betale skat for byttetjenester

Hvis du modtager en arbejdsydelse og til gengæld selv skal udføre en arbejdsydelse for den anden part, skal du betale skat.

Selvom du ikke har modtaget penge for din arbejdsydelse, skal du betale skat af værdien af dit arbejde.

På skat.dk kan du læse mere om reglerne omkring deleøkonomi, hvis du ikke ved, hvad du skal gøre.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?