Skip navigation

Forsikring og deleøkonomi

Sidst opdateret:

Idet udbyderen af en deleøkonomisk tjeneste er en anden privatperson, kan du ikke forvente, at han eller hun er forsikret, ligesom en virksomhed er.

forsikring og deleøkonomi animation

Det kan derfor være klogt at tage en snak med forsikringsselskabet, før du gør brug af deleøkonomi. Tjek også med udbyderen, før du indgår aftalen.

Boligbytte og boligleje

Når du låner eller lejer en privat bolig, får du en nøgle udleveret og har fri adgang til boligen. Som udgangspunkt dækker boligejerens forsikringer ikke på samme måde, som hvis ejeren selv var i boligen.

Det vil ofte betyde, at der ikke er dækning for ting, du kommer til at ødelægge som for eksempel en smadret vase. Glemmer du at låse døren eller at lukke vinduerne, vil forsikringen heller ikke dække et eventuelt tyveri.

Undersøg dog, om der en særlig udvidelse på din ansvarsforsikring, der dækker skader, når du lejer bolig. Tjek dette hos dit forsikringsselskab.

Tjek også, om din rejseforsikring dækker, hvis du lejer bolig i udlandet.

Nogle portaler tilbyder deres udbydere en økonomisk sikkerhed. Den dækker dog langt fra alle skader.

Besøg Forsikringsoplysningens side om deleøkonomi.

Billeje – samkørsel

Ved nogle samkørselsordninger tegner du automatisk en forsikring i forbindelse med, at du lejer bilen. Forsikringen vil typisk dække kasko, ansvar og vejhjælp. Vær opmærksom på selvrisikoen og de øvrige betingelser for forsikringen.

Lejer du bil af en privat, og er det ikke muligt at tegne en forsikring via samkørselsordningen, vil bilens lovpligtige ansvarsforsikring dække, hvis du forvolder skade på andre personer eller ting.

De skader, der eventuelt opstår på bilen, er kun dækket, hvis ejeren har en kaskoforsikring.

Er du passager i bilen ved samkørsel, vil du være dækket af bilens lovpligtige forsikring, når der ikke er tale om erhvervsmæssig kørsel.

Nogle portaler tilbyder forsikringsdækning, når en privatperson lejer sin bil ud til en anden privatperson.

Arbejds- og tjenesteydelser

Hvis en privatperson, der udfører arbejde for dig, kommer til skade under arbejdet i dit hjem, skal skaden anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og til dit eget forsikringsselskab. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring eller dit forsikringsselskab kan udbetale en eventuel erstatning afhængig af situationen.

Når du får udført arbejdsopgaver, for eksempel havearbejde, rengøring eller børnepasning i dit private hjem i mere end 400 timer om året, skal du have en særlig arbejdsskadeforsikring.

Hvis din medhjælp ved et uheld ødelægger noget hjemme hos dig, har du typisk ikke ret til erstatning. Overvej en forsikring, der dækker pludseligt opståede skader. Den vil i nogle tilfælde kunne dække en skade.

VVS, el og kloak

Som forbruger har du selv ansvar for, at dine installationer er lovlige. Når du får udført visse for former VVS, el eller kloakarbejde, er det derfor vigtigt, at du bruger en autoriseret håndværker. Du kan altså ikke bruge en ”handyman” til alle opgaver.

Hos Sikkerhedsstyrelsen kan du se, hvilke opgaver der kræver autorisation at udføre, og hvilke der ikke gør.

Lån og leje af andres ting

Når du låner eller lejer en anden privatpersons ting, vil den typisk være dækket af din egen indboforsikring på samme måde som dine egne ting. Tjek med dit forsikringsselskab, hvordan lånte og lejede ting er dækket.

Selvrisiko

Mange forsikringer har en selvrisiko. Det betyder, at forsikringstageren selv skal betale den del af skaden, som selvrisikoen udgør, for eksempel 4.000 kr. Selvom en skade er dækket af en forsikring, kan der således alligevel være et beløb, der skal betales.

Gode råd om forsikring

  • Tjek med dit forsikringsselskab, hvordan du er dækket, hvis du fx vil leje en bolig eller bil af en privatperson
  • Tjek, hvordan udbyderen er forsikret.
  • Tjek, hvad portalen oplyser om forsikring.
  • Tjek hos dit forsikringsselskab, om en ekstra dækning vil være klog.

 

KUNNE DU BRUGE SIDEN?