Skip navigation

Skift af realkreditinstitut

Sidst opdateret:

Du betaler nogenlunde de samme skifteomkostninger uafhængigt af, om du skifter realkreditinstitut eller omlægger dit lån hos dit nuværende realkreditselskab.

Du kan måske spare penge på at få et nyt realkreditlån. Du kan enten vælge at omlægge lånet eller tilbagebetale dit nuværende lån via et nyt lån hos et andet realkreditinstitut.

Skifteomkostningerne, fx opsigelses- og oprettelsesgebyrer, er nogenlunde de samme, uanset om du omlægger dit lån hos dit nuværende realkreditinstitut eller skifter til et helt nyt realkreditinstitut.

Det skal du tjekke

Tjek, hvad du skal betale i bidragssatser hos det nye realkreditinstitut. Bidragssatser er et gebyr, som realkreditinstituttet tager for at administrere dit lån.

Det er også en god idé at undersøge, hvilken kursskæring (gebyr) realkreditinstituttet tager for at handle med realkreditobligationer. Læs mere om kursskæring på hjemmesiden Rådtilpenge.dk, som Finanstilsynet står bag.

Du skal naturligvis også tjekke renterne på lånet og ændringer i kurser. Kursen er prisen på realkreditobligationen, og du skal derfor holde øje med udviklingen på obligationsmarkedet. Du kan følge med i kursændringerne på realkreditinstitutternes hjemmesider. Jo lavere kursen er, desto større lån skal du optage for at få udbetalt det ønskede beløb. Er kursen fx 95, skal du låne ca. 105 kroner for at få udbetalt 100 kroner. Er kursen 99, så behøver du kun at optage et lån på ca. 101 kroner for at få udbetalt 100 kr.

Et eller to selskaber?

Overvej, om det bedst kan betale sig for dig at bruge det realkreditinstitut, som din bank henviser til, eller om du kan spare penge ved at vælge et helt andet realkreditinstitut. Det kan fx have betydning for eventuelle helkundefordele. Men husk, at en anden bank måske tilbyder samme eller bedre helkundefordele.

Lån hos banken

Nogle banker tilbyder såkaldte prioritetslån, hvor du kan låne op til 80 procent af det, boligen koster. Renten er typisk højere end på realkreditlånet, men lånet kan være mere fleksibelt. Vurdér, om det kan betale sig.

Omkostninger når du skifter realkreditinstitut eller omlægger lån

Du skal betale følgende, når du skifter eller omlægger (konverterer) et realkreditlån:

 • Gebyrer for administration og indfrielse af det eksisterende lån hos det nuværende institut
 • Gebyrer for administration og oprettelse hos det modtagende institut plus evt. bank
 • Kurstab ved optagelse af det nye lån – og evt. ved indfrielse af det gamle
 • Eventuel tinglysningsafgift på det nye lån. Du skal kun betale tinglysningsafgift, hvis du belåner boligen mere end den tidligere hovedstol, som er det beløb, du oprindeligt lånte.

Du kan læse mere om valg af realkreditinstitut på boligejer.dk.

Læs mere om typer af boliglån

Forbrugernes skift af realkreditinstitut

Kun få forbrugere skifter realkreditinstitut eller tjekker tilbud hos flere institutter, før de indgår aftale om et lån. Der kan være forskelle i kurser, bidrag og andre omkostninger, så tjek derfor, hvor du får den laveste pris.

 • Omkring 85 procent af danske realkreditkunder har bank og realkreditlån i samme koncern
 • Siden 2007 har der årligt været op til 2 pct. af låntagerne, der har skiftet udbyder af realkreditlån
 • Omkring 17 procent af realkreditkunderne omlagde i 2015 deres lån
 • Andelen af realkreditkunder, der omlagde deres lån og samtidig skiftede institut, udgjorde i 2015 ca. en tiendedel
 • Godt hver anden førstegangskøber indhentede kun ét tilbud, da de valgte udbyder af boliglån, mens hver tredje indhentede tilbud fra flere udbydere
 • 40 pct. af førstegangskøberne brugte samlet set mindre end to timer på at afdække markedet i forbindelse med, at de skulle optage et realkreditlån
 • Godt hver tredje forbruger har forsøgt at forhandle gebyrer og/eller andre vilkår for deres nuværende boliglån. Af dem lykkedes det for 7 ud af 10 at opnå bedre vilkår
 • For omkring 27 pct. af låntagerne - med et fastforrentet lån med afdrag - kunne det have betalt sig at omlægge lånet i 2015 til et lån med en lavere rente. Den gevinst, som låntagerne gik glip af, svarer i gennemsnit til 22.300 kr. over lånets løbetid,

Kilde: ”Konkurrencen på realkreditmarkedet”, Konkurrencerådet, 2017

Se analysen her.

Kunne du bruge siden?