Skip navigation

Flyttefirma eller flyt selv?

Sidst opdateret:

Der er flere forskellige måder at flytte på. Du kan blandt andet overveje, om du vil have professionel hjælp, eller om du vil klare flytningen helt selv.

Flytning med professionel hjælp

Uanset flyttemåden skal du være indstillet på, at afregningen skal ske kontant og med det samme, når flytningen er udført. Det er en god idé at vælge et flyttefirma, der er medlem af Dansk Møbeltransport Forening – bl.a. fordi medlemmerne skal tilstræbe at uddanne medarbejderne til flyttearbejdet. De fire mest gængse flytteløsninger er:

Totalflytning - flyttefirmaet står for alt

En såkaldt totalflytning er den nemmeste og også dyreste måde at flytte på. Her står et flyttefirma for alt. Firmaet leverer alle materialer, der skal bruges til flytningen, emballerer og pakker indboet og står for selve flytningen. Er det nødvendigt, kan flyttefirmaet også afmontere fx lamper, tv og hvidevarer og montere dem igen i den nye bolig. Nogle flyttefirmaer kan også hyres til at gøre rent, male og tapetsere boligen.

Almindelig flytning - du pakker selv

Ved den almindelige flytning leverer flyttefirmaet kasserne, står for selve flytningen og henter flyttekasserne igen efter flytningen. Du står selv for at pakke bohavet ned og pakke det ud igen.

Delvis flytte-selv - flyttemændene tager de tunge ting

Vælger du den billigste måde at flytte på med professionel hjælp, nemlig delvis flytte-selv, står du selv for anskaffelse af flyttekasser, nedpakning m.v. Den professionelle hjælp består i, at flyttemænd bærer de store og tunge ting ud og står for transporten. De mindre ting skal du selv flytte. Denne form for flytning afregnes som regel efter timebetaling og antal kørte kilometer.

Du flytter selv

Vælger du at flytte selv uden hjælp fra professionelle flyttefolk, bærer du ud over arbejdet også selv ansvaret for bohavet. At flytte selv vil typisk indebære, at du skal leje en bil til formålet. Du skal da være opmærksom på, hvor stor en bil kørekortet giver tilladelse til at køre. Vær også opmærksom på, om der er weekendtillæg for leje af bilen, om bilen er kaskoforsikret, og hvor stor selvrisikoen er. Det er en fordel, hvis der indgår hjælp ved eventuelt færdselsuheld.

Gå til Dansk Møbeltransport Forenings hjemmeside her.

Brug rigtige flyttekasser

Pakker du selv kasserne før flytningen og lader flyttefolk om transporten, skal du være opmærksom på, at det er dit eget ansvar, at tingene er pakket forsvarligt ned.

Går noget i stykker på grund af mangelfuld indpakning, er det altså ikke flyttefirmaets forsikring, der dækker, medmindre flyttefolkene fx taber flyttekassen. Vær desuden opmærksom på flyttekassernes styrke. Almindelige papkasser fra supermarkedet er ikke stærke nok til at klare tunge ting. Du kan desuden risikere, at flyttefolkene ikke vil tage den type papkasser med. Flyttekasserne fra byggemarkedet er som regel heller ikke stærke nok.

En rigtig flyttekasse er lavet af flere lag tyk pap, som kan klare store belastninger. Det er ikke ualmindeligt, at de professionelle flyttefolk kun vil tage lukkede standardflyttekasser med bæregreb. Flytningen kan nemlig tage længere tid, og risikoen for skader på bohavet er større, hvis det ikke er pakket forsvarligt. Vil du selv skaffe flyttekasserne, må du derfor spørge flyttefirmaet, om der stilles særlige krav til kasserne.

Nogle flyttefirmaer bruger små lette stålcontainere til flytningen, hvor nedpakningen ikke behøver at være helt så omhyggelig. Containeren rummer fx 6-7 m³.

Flytning af tunge ting, fx klaver og flygel

Skal du have flyttet meget store og tunge ting med en vægt over 250 kg, som fx et klaver, et flygel eller et pengeskab, skal du have en særlig aftale med flyttefirmaet.

Derudover skal du være opmærksom på, at kostbare kunstgenstande som fx malerier skal pakkes og emballeres særligt omhyggeligt. Du skal derfor lave en speciel aftale med et flyttefirma, der er vant til den slags transporter. Du kan eventuelt forsikre kostbart indbo særskilt.

Flyttefirmaerne tager heller ikke farligt gods som fx større mængder kemikalier med uden forudgående aftale.

Flytning til udlandet

Skal du flytte til udlandet, er det en god idé at sikre dig, om flyttefirmaet tager sig af alle tolddokumenter. Ellers kan du risikere at stå med uventede ekstra udgifter til fortoldning og eventuel speditør.

Det er desuden særligt vigtigt at være ude i god tid – også fordi der kan spares penge, hvis flyttefirmaet kan arrangere transport af flere kunders flyttegods samtidig.

Flyttegods, der skal transporteres langt, bliver som regel pakket i stålcontainere. Ved mindre mængder af bohave laver nogle flyttefirmaer specielle forsendelseskasser i træ. Ved flytning til udlandet er det en god idé, at du undersøger, hvordan bohavet bliver udleveret i bestemmelseslandet.

Ved flytning over landegrænser er der som regel flere flyttefirmaer involveret. Er det danske flyttefirma medlem af en international flytteorganisation, er det lokale flyttemænd, der klarer den sidste del af flytningen. I nogle tilfælde følger der et par danske flyttemænd med hele vejen.

Medmindre andet er aftalt, skal betalingen falde før enten på – eller aflæsning af flyttegodset.

En del danskere flytter til Sverige. Hvis du er en af dem, kan du læse Øresunddirekts guider med nyttige informationer om at finde bolig, daginstitution, læge osv. i Sverige.

Se en oversigt over Øresunddirekts guider om at flytte til Sverige

Skulle du få problemer ved en flytning fra udlandet, kan du eventuelt få hjælp hos Forbruger Europa.

Besøg Forbruger Europas hjemmeside

Læs mere om tilbud på flytning.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?