Skip navigation

Ofte stillede spørgsmål om biler og cykler

Sidst opdateret:

Hvis fejlen på den brugte bil viser sig at være dækket af reklamationsretten, skal bilforhandleren afhjælpe fejlen gratis.

Bilforhandleren skal også afhjælpe inden for rimelig tid fra det tidspunkt, hvor du meddelte bilforhandleren om fejlen, og uden væsentlig ulempe for dig.

Hvis bilforhandleren ikke kan afhjælpe fejlen, så kan du have ret til et forholdsmæssigt afslag i prisen, eller hvis fejlen ikke er uvæsentlig, kan du ophæve købet.

Brugte biler

Bilforhandleren kan ikke sætte købelovens regler ud af spil ved at tage generelle forbehold som ”købt som beset” og ”uden reklamationsret”.

Selvom bilforhandleren skriver, at bilen er ”købt som beset”, vil du fortsat have din reklamationsret, hvis der viser sig at være mangler på den brugte bil.

For at et forbehold skal være gyldigt, skal det være meget konkret. Er der fx fejl på airconditionanlægget, skal du klart oplyses om, at det ikke virker.

Hvis du har købt bilen af en privat sælger, kan bilen godt være ”købt som beset”.

Brugte biler

Hvis bilen viser sig ikke at have det udstyr, som bilforhandleren lovede i salgsannoncen, fx hvis den ikke har aircondition som lovet, kan det udgøre en mangel efter købeloven.

I den situation kan du have ret til fx at få afhjulpet fejlen eller få et forholdsmæssigt afslag i prisen.

Brugte biler

Når du køber en brugt bil hos en bilforhandler, har du altid to års reklamationsret efter købeloven. En eventuel garanti, du blev lovet ved købet, erstatter ikke reklamationsretten.

Hvis fejlen er dækket af reklamationsretten, har du ret til at få afhjulpet den fx ved en reparation.

Hvorvidt en fejl er dækket af reklamationsretten, afhænger af, om fejlen eller årsagen til den var til stede på leveringstidspunktet, og om fejlen er ud over, hvad du kan forvente i forhold til bilens alder, pris og kilometerantal.

Brugte biler

Bilimportøren kan ikke kræve, at garantien på bilen kun kan opretholdes, hvis bilen serviceres på et af de autoriserede værksteder, der er knyttet til importøren.

Hvis du vælger et uafhængigt autoværksted, som ikke er blandt importørens egne værksteder, til fx et serviceeftersyn af bilen, har garantigiver pligt til at udlevere specificerede service- og eftersynsplaner til autoværkstedet.

Du skal som bilejer kunne dokumentere, at serviceplanen er overholdt i form af en udfyldt og underskrevet servicebog.

Autoværksteder

Hvis du har købt bilen hos en forhandler, er bilen dækket af købelovens reklamationsret, og du kan klage over eventuelle fejl, som bilen har ved købet. 

Du skal altid klage til forhandleren først. Hvis I ikke kan blive enige om en løsning, kan du klage til Ankenævn for biler.

Ankenævn for biler behandler klager, som vedrører:

  • Køb af bil, både ny og brugt, der har kostet mere end 10.000 kr.
  • Reparationer, der har kostet mere end 1.500 kr.

Hvis bilen er købt af en privatperson, skal du først klage til sælgeren. Hvis I ikke kan blive enige, kan du gå til domstolene. Når du har købt bilen af en privatperson, kan du ikke klage til Ankenævn for biler.

Brugte biler

Autoværksteder

Hvis cyklen er mere end to år gammel, og købelovens reklamationsret dermed er udløbet, kan du kun forlange at få cyklen repareret eller få et nyt stel, hvis der er givet en garanti, der dækker den fejl, der er opstået. Det er dig, der skal bevise, at der er givet garanti på cyklen.

Typiske fejl på cykler

Garanti eller reklamationsret – hvad er hvad?

 

 

Hvis cykelhandleren har opbevaret cyklen forsvarligt, og cyklen forsvinder fx ved et indbrud, kan cykelhandleren ikke stilles til ansvar, og du kan ikke forlange, at han skal erstatte cyklen. Hvis du har en forsikring, der dækker, skal du altså selv anmelde tyveriet til dit forsikringsselskab.

Hvis cykelhandleren ikke har opbevaret cyklen på forsvarlig vis, er han ansvarlig, hvis cyklen bliver stjålet.

Varen bliver skadet eller stjålet

 

Hvis du er utilfreds med cykelreparationen, kan du ikke umiddelbart forlange at få pengene for reparationen retur, hvis du vil finde en anden mekaniker, der måske kan gøre det bedre.

Du skal først give mekanikeren en chance for at få bragt arbejdet i orden. Hvis fejlen bliver ved med at opstå, og mekanikeren ikke kan reparere cyklen, kan du normalt ophæve aftalen og kræve dine penge igen. 

Hvis dele af reparationen har værdi for dig, skal du dog i nogle tilfælde betale for dem.

Reparationer du selv skal betale

Typiske fejl på cykler

 

 

KUNNE DU BRUGE SIDEN?