Skip navigation

Før købet: Sådan tjekker du den brugte bil

Sidst opdateret:

Hvis du køber en brugt bil, så tjek, at den er, som sælger har lovet. Tjek fx også bilens registreringsattest og synsrapport.

Du har ikke pligt til at undersøge bilen, før du køber den. Du kan dog spare dig selv for muligt besvær ved at tjekke, at bilen er som lovet. Overlad eventuelt den tekniske gennemgang af den brugte bil til FDM. FDM er en interesseorganisation for bilejere, eller et autoværksted, du kender og har tillid til.

Når du har fået bilen undersøgt før købet, kan du bagefter få svært ved at få ret i en klage over fejl, der blev opdaget ved undersøgelsen. Det gælder også, hvis du selv har undersøgt bilen.

Viser der sig senere fejl, der ikke blev opdaget ved undersøgelsen, kan de være dækket af købelovens regler, hvis de var til stede ved leveringstidspunktet. 

Gennemgå den brugte bil

Når du går rundt om bilen, så kig efter ridser, skrammer, stenslag og farveforskelle i lakken og ridser i ruderne. Du kan se, om der er vand eller fugt inde i lygterne, og du kan se, om bilen er pæn indeni. Tjek også, om vinduerne fungerer, og om døre, motorhjelm og bagklap kan åbnes, lukkes og låses uden besvær. Du kan også tjekke, om hornet virker, og lygterne lyser uden at være fagmand.

Er du mere kyndig, kan du tjekke, om bilens dæk er ensartet slidt, om udstødningen er utæt, om der er oliespild, og om batteriet er i orden. Du kan også tjekke, om sikkerhedsselerne er i orden.

Er en funktion særligt vigtig for dig, skal du tjekke, at den virker. Har du fx set frem til omsider at få en bil med sædevarme, baksensor eller aircondition, er det ærgerligt bagefter at opdage, at det ikke virker. På ældre biler vil det ikke nødvendigvis være en mangel efter købelovens regler, hvis fx sædevarmen ikke virker.

Prøvekør den brugte bil

Under prøveturen må du være opmærksom på, om der er mislyde eller rystelser. Kør på forskellige belægninger, og prøv både hurtig og langsom kørsel. Alle funktioner skal virke, så tjek også håndbremse og diverse ekstraudstyr.

Tjek produktionsåret

Når du køber en brugt bil, skal forhandleren oplyse bilens produktionsår, hvis han kender eller burde kende det. Vær opmærksom på, at det kan være svært for forhandleren at skaffe produktionsåret, da det ikke fremgår af officielle registre fx Motorregistret.

Er det ikke muligt at skaffe produktionsåret, har forhandleren ikke pligt til at oplyse om det, medmindre han burde kende det.

Tjek bilens synsrapport

Alle personbiler over fire år skal synes hvert andet år. Bed om at se den seneste synsrapport, så du kan se, hvornår bilen sidst er synet, og hvornår det skal ske igen. Hvis bilen skal synes, er det bedst at lade forhandleren stå for synet. Så slipper du for ubehagelige overraskelser.

At bilen er nysynet, garanterer ikke, at bilen er uden væsentlige fejl. Bilsynet er en stikprøvekontrol, og der kan være fejl ved bilen, som ikke bliver opdaget ved et syn. Der kan også være andet galt med bilen, som kan have betydning for dit valg af netop dén bil.

Læs mere om bilsyn

Spørg efter en brugtbilsattest

Når du køber en brugt bil, så spørg efter en brugtbilsattest. En brugtbilsattest er en frivillig rapport, som laves på baggrund af en test af den brugte bil. Har bilen ikke en brugtbilsattest, kan du lade handlen være betinget af, at der laves en sådan attest, og at den ikke viser væsentlige fejl, eller at forhandleren bringer bilen i orden, så den svarer til det lovede.

Bed om at se registreringsattesten

Bed altid om at se den originale registreringsattest. Den giver en række vigtige oplysninger om bilen. Køber du bilen, skal du altid have den originale registreringsattest udleveret samtidig med bilen. Registreringsattesten er sammen med slutsedlen din dokumentation for, at du ejer bilen.

Her kan du se, hvad FDM anbefaler, at du tjekker på registreringsattesten. FDM er en interesseorganisation for bilejere:

  • Hvornår blev bilen registreret 1. gang?

Årstallet for første registrering er bilens årgang. Du skal være opmærksom på, at 1. registreringsår ikke nødvendigvis er bilens produktionsår. Bilen kan godt være ældre, fx hvis den er indført brugt fra udlandet eller har stået på lager i længere tid.

En bil skal registreres, hver gang den skifter ejer, og registreringsdatoen viser, hvornår bilen sidst er registreret. Er datoen i denne rubrik ikke den samme som i "registreret 1. gang", har bilen sandsynligvis haft mere end én ejer.

  • Er der oplysninger om syn?

Hvis der står en dato i denne rubrik, viser det, at bilen er blevet godkendt efter at have været til syn. I dag skal alle biler til syn første gang, når de er fire år gamle og derefter hvert andet år. Viser godkendelsesdatoen, at bilen har været til syn inden for de første fire år, bør du spørge brugtbilsforhandleren hvorfor. Det kan muligvis betyde, at den har kørt som fx taxa eller udlejningsbil, eller at den har været udsat for en større skade.

Søg i bilsyn på Færdselsstyrelsens hjemmeside

  • Er der oplysninger om afgift?

I denne rubrik står der som regel "certifikat". Det betyder, at registreringsafgiften er betalt fuldt ud ved bilens første registrering. Hvis der derimod står "afgifts-attest" samt en tolddato, som er senere end første registreringsdato, er bilen sandsynligvis enten indført brugt fra udlandet eller har kørt som taxa eller anden erhvervskørsel. Bed brugtbilsforhandleren om at oplyse dette. Denne rubrik finder du på bagsiden af registreringsattesten.

  • Hvad er bilens brændstofforbrug?

Her kan du se, hvad bilen er opgivet til at kunne køre på literen, og hvad der betales grøn ejerafgift ud fra. På nye personbiler er der endvidere oplyst ”antal siddepladser”, og det er altså kun det antal personer, der må være i bilen. Det er især vigtigt at være opmærksom på, hvis du køber en lille bil, og du måske tror, der kan klemmes en ekstra person eller et barnesæde ind bagi. Hvis bilen kun er godkendt med fire siddepladser, går det ikke.

Kilde: fdm.dk

Læs servicehæftet

I servicehæftet kan du se, om bilen er passet efter forskriften. Det har især betydning, hvis der stadig er fabriksgaranti på bilen. Du kan også se, om en eventuel tandrem er skiftet, og hvornår det eventuelt skal ske igen.

Tjek, om der er gæld i bilen

Du bør altid tjekke, om der er tinglyst gæld eller pant i bilen, før du køber den. Det kan du gøre ved at slå op i Bilbogen på tinglysning.dk. Du skal oplyse bilens stelnummer. Bilbogen kan ikke give oplysninger ud fra registreringsnummeret.

Læs mere på tinglysning.dk

Fortryder du købet?

Slutsedlen er en bindende aftale om køb af den brugte bil. Hvis bilen er købt i en fysisk forretning, er der ingen fortrydelsesret, når du først har skrevet under på slutsedlen. Hvis du efterfølgende fortryder købet, kan forhandleren kræve, at du erstatter det tab, som forhandleren har lidt som følge af, at købet ikke blev gennemført. Forhandleren skal kunne dokumentere sit tab.

Tjek bilens slutseddel

Du skal tjekke, at alle de oplysninger, du har fået om bilen, er korrekt beskrevet på slutsedlen. Det kan fx være:

  • model
  • årgang
  • indregistreringstidspunkt
  • kilometertal

Der kan også være beskrevet særlige forhold ved bilen, fx at den har været udsat for større skader eller har kørt som hyrevogn.

Hvis du er blevet lovet noget særligt, bør det også fremgå af slutsedlen. Det kan fx være, at brugtbilsforhandleren oplyser, at tandremmen netop er skiftet, at bilen er nysynet, at der nemt kan monteres ekstraudstyr, eller at bestemt udstyr monteres af brugtbilsforhandleren før levering. Det kan også være, at bilforhandleren påtager sig at afhjælpe bestemte fejl, fx ridser, ny forrude og lignende.

”Købt som beset”

En brugtbilsforhandler må gerne sælge en bil, der har forskellige fejl, hvis du på forhånd har accepteret fejlene. Når brugtbilsforhandleren tager et forbehold for en fejl, skal han være meget konkret, så du kan vurdere fejlens betydning for bilens brug og værdi. Virker bilens airconditionanlæg fx ikke, skal det oplyses klart, at det ikke virker. Det er ikke nok at skrive, at der er diverse fejl, eller at bilen er købt som beset. Har du accepteret en konkret fejl før købet af den brugte bil, kan du ikke klage over netop den fejl senere.

Nogle brugtbilsforhandlere tager generelle forbehold for fejl fx ”købt som beset” eller ”uden reklamationsret”, når de skriver slutsedlen. Et generelt forbehold har dog ingen gyldighed i forbrugerkøb. For at et forbehold i en slutseddel skal være gyldigt, skal det være meget konkret.

Du kan altså klage til brugtbilsforhandleren, selvom en bil fx er ”købt som beset”, eller brugtbilsforhandleren har taget et lignende generelt forbehold. Et generelt forbehold har altså ingen betydning for din reklamationsret.

Garanti og reklamationsret på den brugte bil

Mange brugtbilsforhandlere giver en kortvarig garanti på fx 3 eller 6 måneder på dele af bilen. Du skal dog være opmærksom på, at du altid har din reklamationsret på to år, der løber fra leveringsdagen.

Hvis du køber bilen på kredit

Biler og motorcykler købes ofte på kredit. I mange tilfælde foreslår bilforhandleren et lån gennem et finansieringsselskab, der har brochurer liggende hos sælgeren.

Kreditaftaleloven siger, at du skal have oplyst, hvad kreditten koster. Det skal oplyses som et samlet beløb, når aftalen indgås, dvs. samtidig med at du skriver under på slutsedlen. Hvis du ikke får oplyst kreditomkostningerne som et beløb, har du ret til at få nedsat kreditrenten. 

Typisk ordner bilforhandleren papirerne ved at sende låneansøgningen til finansieringsselskabet. Bilforhandleren får beløbet direkte fra selskabet, hvis lånet går igennem. Juridisk tales om, at der opstår et 'oprindeligt trepartsforhold'.

I visse tilfælde er en slutseddel betinget af, at handlen kan finansieres med et bestemt lån. Hvis det viser sig, at det ikke kan lade sig gøre, er du ikke bundet af aftalen.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?