Skip navigation

Sådan tjekker du den brugte bil

Sidst opdateret:

Du kan slippe for muligt besvær ved at tjekke, at den brugte bil er, som sælger har lovet mundtligt og i annoncer. Tjek fx også bilens registreringsattest.

En teknisk gennemgang af den brugte bil kan eventuelt overlades til FDM eller et autoværksted, du kender og har tillid til.

Flere virksomheder tilbyder en teknisk gennemgang af brugte biler med tilhørende brugtbilsattest. Nogle forhandlere sælger brugte biler, der allerede ved fremvisningen er forsynet med en brugtbilsattest.

Når du har fået bilen undersøgt før købet, kan du bagefter få svært ved at få ret i en klage over fejl, der blev opdaget ved undersøgelsen. Det gælder også, hvis du selv har undersøgt bilen, så her gælder det altså om at kende sin egen begrænsning.

Viser der sig senere fejl, der ikke blev opdaget ved undersøgelsen, kan de være dækket af købelovens regler. 

Gennemgang af den brugte bil

Når du går rundt om bilen, kan du nemt konstatere, om den er pænt vedligeholdt. Du kan kigge efter ridser, skrammer, stenslag og farveforskelle i lakken og ridser i ruderne. Du kan se, om der er vand eller fugt inde i lygterne, og du kan se, om bilen er pæn indeni. Du kan også nemt tjekke, om vinduerne fungerer, og om døre, motorhjelm og bagklap kan åbnes, lukkes og låses uden besvær. Du kan også tjekke, om hornet virker, og lygterne lyser uden at være fagmand.

Er du mere kyndig, kan du tjekke, om bilens dæk er ensartet slidt, om udstødningen er utæt, om der er oliespild, og om batteriet er i orden. Du kan også tjekke, om sikkerhedsselerne er i orden, og om der er rust under måtterne.

Er en funktion særlig vigtig for dig, skal du tjekke, at den virker. Har du fx set frem til omsider at få en bil med sædevarme eller aircondition, er det ærgerligt bagefter at opdage, at det ikke virker. På ældre biler vil det ikke nødvendigvis være en mangel efter købelovens regler, at fx sædevarmen ikke virker. På nettet kan du finde tips og tjeklister, når du skal gennemgå en brugt bil på egen hånd. Se fx fdm.dk

Prøvetur af den brugte bil

Under prøveturen må du være opmærksom på, om der er mislyde eller rystelser. Kør på forskellige belægninger, og prøv både hurtig og langsom kørsel. Alle funktioner skal virke, så tjek også håndbremse og diverse ekstraudstyr.

Produktionsår

Når du køber en brugt bil, skal brugtvognsforhandleren oplyse bilens produktionsår, hvis han kender eller burde kende det. Vær dog opmærksom på, at det kan være svært for forhandleren at skaffe produktionsåret, da det ikke fremgår af officielle registre, fx Motorregistret. Er det ikke muligt at skaffe produktionsåret, har forhandleren ikke pligt til at oplyse om det, medmindre han burde kende det.

Når du køber en brugt bil, kan det være en del af markedsføringen, at bilen er nysynet, men det er ingen garanti for, at bilen er uden væsentlige fejl.

Når en brugt bil bliver solgt som nysynet, skal den være synet relativt kort tid før salget.

På Færdselsstyrelsens hjemmeside kan du søge efter synsrapporter.

Hvad betyder det, at den brugte bil er nysynet?

At bilen er blevet godkendt i en synshal, garanterer ikke, at bilen er uden væsentlige fejl. Bilsynet er en stikprøvekontrol, og der kan være fejl ved bilen, som ikke bliver opdaget ved et syn. Der kan også være andet galt med bilen, som kan have betydning for dit valg af netop den bil.

Når du køber en brugt bil, vil den blive indkaldt til syn i forhold til bilens alder – når den er fire år gammel og derefter hvert andet år, når bilen er fire, seks, otte år og så videre. Er bilen godkendt ved et frivilligt syn, når den er ældre end to år, så bliver bilen indkaldt hvert andet år i forhold til datoen for godkendelsen ved det frivillige syn.

Læs mere om bilsyn

Brugtbilsattest

Når du køber en brugt bil, så spørg efter en brugtbilsattest. Har bilen ikke en brugtbilsattest, kan du lade handlen være betinget af, at der laves en sådan attest, og at den ikke viser væsentlige fejl, eller at sælgeren bringer bilen i orden, så den svarer til det lovede.

Bilens registreringsattest

Bed altid om at se den originale registreringsattest, som giver en række vigtige oplysninger om bilen. Køber du bilen, skal du altid have den originale registreringsattest udleveret samtidig med bilen. Registreringsattesten er sammen med slutsedlen din dokumentation for, at du ejer bilen.

Her kan du se, hvad FDM anbefaler, at du tjekker på registreringsattesten:

Hvornår blev bilen registreret 1. gang?

Årstallet for første registrering er bilens årgang. Hvis datoen lyder på den 31/12 år xx, skal du være opmærksom på, at det kan betyde, at datoen er fastsat ud fra et skøn, idet bilen ikke var ny, da den blev registreret første gang i Danmark (fx hvis den er indført brugt fra udlandet eller har stået på lager i længere tid).

Du skal være opmærksom på, at 1. registreringsår ikke nødvendigvis er bilens produktionsår. Bilen kan godt være ældre.

Hvad er registreringsdatoen?

En bil skal registreres hver gang, den skifter ejer, og registreringsdatoen viser, hvornår bilen sidst er registreret. Er datoen i denne rubrik ikke den samme som i "registreret 1. gang", har bilen sandsynligvis haft mere end én ejer.

Er der oplysninger om syn

Hvis der står en dato i denne rubrik, viser det, at bilen er blevet godkendt efter at have været til syn ved synsvirksomhed. I dag skal alle biler til syn første gang, når de er fire år gamle og derefter hvert andet år. Viser godkendelsesdatoen, at bilen har været til syn inden for de første fire år, bør du spørge brugtbilsforhandleren hvorfor. Det kan muligvis betyde, at den har kørt som fx taxa eller udlejningsbil, eller at den har været udsat for en større skade.

På bilviden.dk, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen står bag, kan du undersøge, hvornår en bil sidst har været til syn, og hvad kilometertælleren viste ved synet. 

Søg i bilsyn på bilviden.dk.

Er der oplysninger om afgift?

I denne rubrik står der som regel "certifikat". Det betyder, at registreringsafgiften er betalt fuldt ud ved bilens første registrering. Hvis der derimod står "afgifts-attest" samt en tolddato, som er senere end første registreringsdato, er bilen sandsynligvis enten indført brugt fra udlandet eller har kørt som taxa eller anden erhvervskørsel. Bed brugtbilsforhandleren om at oplyse dette. Denne rubrik finder du på bagsiden af registreringsattesten.

Hvad er bilens brændstofforbrug?

Her kan du se, hvad bilen er opgivet til at kunne køre på literen, og hvad der betales grøn ejerafgift ud fra. På nye personbiler er der endvidere oplyst ”antal siddepladser”, og det er altså kun det antal personer, der må være i bilen. Det er især vigtigt at være opmærksom på, hvis du køber en lille bil, og du måske tror, der kan klemmes en ekstra person eller et barnesæde ind bagi. Hvis bilen kun er godkendt med fire siddepladser, går det ikke.

Kilde: fdm.dk

Hvad står der i servicehæftet?

Her kan du se, om bilen er passet efter forskriften. Det har især betydning, hvis der stadig er fabriksgaranti på bilen. Du kan også se, om en eventuel tandrem er skiftet, og hvornår det eventuelt skal ske igen.

Hvad står der i bilens synsrapport?

Alle personbiler over fire år skal synes hvert andet år. Bed om at se den seneste synsrapport, så du kan se, hvornår bilen sidst er synet, og hvornår det skal ske igen. Hvis bilen skal synes, er det bedst at lade sælgeren stå for synet. Så slipper du for ubehagelige overraskelser.

Et syn er en stikprøvekontrol. Det at bilen er gået igennem et syn uden anmærkninger, er ingen garanti for, at bilen er 100 procent i orden eller 100 procent lovlig.

Er der gæld i bilen?

Du bør altid tjekke, om der er tinglyst gæld eller pant i bilen, før du køber den. Det kan du gøre ved at slå op i Bilbogen på www.tinglysning.dk. Du skal oplyse bilens stelnummer. Bilbogen kan ikke give oplysninger ud fra registreringsnummeret.

Hvad betyder det, at den brugte bil er nysynet?

Når du køber en brugt bil, kan det være en del af markedsføringen, at bilen er nysynet, men det er ingen garanti for, at bilen er uden væsentlige fejl.

Når en brugt bil bliver solgt som nysynet, skal den være synet relativt kort tid før salget.

På Færdselsstyrelsens hjemmeside kan du søge efter synsrapporter.

At bilen er blevet godkendt i en synshal, garanterer dog ikke, at bilen er uden væsentlige fejl. Bilsynet er en stikprøvekontrol, og der kan være fejl ved bilen, som ikke bliver opdaget ved et syn. Der kan også være andet galt med bilen, som kan have betydning for dit valg af netop den bil.

Læs mere brugte biler - reklamationsret og garanti

Læs mere om bilens slutseddel


 brev1Få ny viden om forbrugerområdet
 - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Facebook Gør som mere end 16.000 danskere
 - følg os på Facebook

Twitter
 Få aktuelle tips, råd og nyheder
 - deltag i debatten på Twitter

hammerSe afgørelser fra Forbrugerklagenævnet

Kunne du bruge siden?