Gå til resume Gå til indhold

Håndværkere

Pris, kvalitet, tid og dine forventninger til det færdige resultat. Der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, når du skal have bygget om, bygget til, eller udført reparationer i hjemmet. Læs her om, hvordan du opnår det bedst mulige resultat.
 
Vælg håndværker med omhu
Vælg din håndværker med omhu og indgå en skriftlig aftale. Du er bedst stillet ved at vælge en håndværker, der er tilknyttet en branchefor ...
Inden for byggebranchen findes en række standardaftalevilkår, du kan bruge, når du indgår en aftale med en håndværker. Det er især ved større projekter, standardaftalevilkårene bruges.
Undervejs i forløbet kan der opstå ændringer i den oprindelige opgave. De aftalte materialer kan måske ikke skaffes, eller du ombestemmer dig og ønsker en anden løsning.
 

Aflevering af arbejdet

De problemer, der bliver konstateret i forbindelse med afleveringen eller senere, vedrører ofte fejl og mangler ved arbejdet eller uenighed om prisen, timeforbruget og lignende.

Forhandl om prisen

Forhandler du med håndværkeren, kan du ofte opnå en lavere pris eller en bedre aftale. Er det et større projekt, kan der være mange penge at spare.

Huskeliste

Skal du i gang med en større ombygning eller tilbygning fx nyt køkken, så er der en række spørgsmål, du skal overveje, inden du går i gang.

Hvor længe kan du klage?

Du skal altid klage så hurtigt som muligt, efter du opdager manglen. Hvis du er for længe om at klage, vil du kunne miste dit krav på grund af passivitet eller forældelse.

Indhent flere tilbud

Indhent flere tilbud, så du kan sammenligne priser og opgavebeskrivelser. Spørg på forhånd, om det koster noget at få et tilbud.

Indkøb af byggematerialer

Køber du selv byggematerialer, kan det blive dyrt, hvis der senere opstår problemer med håndværkerens arbejde. Du er bedre stillet, hvis håndværksmesteren står for at levere materialer.

Lav klare aftaler

Vil du være sikker på at få det bedste resultat, er det en fordel at lave en klar og præcis – og helst skriftlig - aftale, så du og håndværksmesteren er helt enige om, hvad opgaven omfatter.

Løsningsmuligheder

Bliver du og håndværkeren enige om, at der er en mangel, er der forskellige løsningsmuligheder, afhængig af omstændighederne. Der kan fx være tale om afhjælpning, dvs. reparation, afslag i prisen, ophævelse af aftalen og erstatning.

Når arbejdet bliver forsinket

Møder håndværkeren ikke op som aftalt, eller bliver arbejdet forsinket, må du ikke uden videre tilkalde en anden håndværker. Tilkalder du en anden, risikerer du at skulle betale dem begge.

Prisen på små opgaver

Mange uenigheder handler om prisen, når det gælder de små opgaver, som fx en akut reparation. Spørg derfor grundigt ind til, hvad prisen dækker, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Tilbud og overslag

Et tilbud er bindende, mens et overslag er en anslået cirkapris på, hvad det vil koste at udføre arbejdsopgaven. Undersøg om det koster noget at få et tilbud.

Uenighed om pris

Du og håndværksmesteren kan blive uenige om prisen for alle dele af arbejdet. Meget ofte drejer det sig om den medgåede arbejdstid, betaling for en lærling og om moms.

Uforudsete problemer og skader

Uforudsete problemer og skader opstår fx, hvis det undervejs i arbejdet viser sig, at bygningen er i dårligere stand end forventet, eller der sker skader på byggeri eller materialer undervejs.

Undgå at betale forud

Hovedreglen er at man først skal betale for arbejdet, når det er udført. Der kan dog være tilfælde, hvor det vil være rimeligt at betale for dele af byggeriet efterhånden, som arbejdet skrider frem.

Hvem skal du klage til?

Hvis du har svært ved at gennemskue, hvilket af de tre ankenævn du skal klage til, er her tre vigtige tommelfingerregler.

Tre ankenævn på håndværksområdet

Der er tre ankenævn inden for byggeri og håndværk. Her kan du klage over en håndværker, men først efter du har klaget til håndværkeren eller firmaet. Læs om hvilke områder ankenævnene dækker, og find det nævn, der kan behandle din klage.

Video: Taler du samme sprog som din håndværker?

Taler du samme sprog som din håndværker? Se filmen og få hjælp til at afstemme dine forventninger med håndværkeren, så I er helt enige om, hvordan resultatet skal være. 

Klag først til håndværkeren eller firmaet

Klag så hurtigt som muligt, når du opdager et problem. Hvis du er for længe om at klage, kan du miste dine rettigheder på grund af passivitet.
 

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Der gælder særlige regler for det, der hedder pakkerejser. Nogle pakkerejser er sat sammen af bureauer, men du kan også selv sammensætte din rejse, så du er dækket af reglerne for pakkerejser.
6 gode råd hvis du er gravid og skal rejse med fly
Læs reglerne for, hvor langt henne du må være i din graviditet, når du skal rejse med fly.
Prisportaler
Vidste du at:

- de tre mest besøgte danske sammenligningssider har i gennemsnit 3 mio. besøgende hver måned?
- de fleste bruger siderne til at indhente information om priser for at sikre, at de køber varen det billigste sted?
- ca. hver tredje også bruger siderne til at få mere at vide om produkternes egenskaber?
- du altid har 14 dages returret, når du handler på nettet?
- du styrker konkurrencen, når du aktivt forsøger at opnå den bedste handel
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.