Gå til resume Gå til indhold

Den offentlige forbrugerportal - Vi hjælper dig med råd, rettigheder og klager

Udlandet kalder i julen

Nyhed

Hele seks procent af danskerne planlægger at pakke kufferten og holde ferie i udlandet i forbindelse med jul og nytår. Det viser en rundspørge, som TNS Gallup har foretaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk lancerer i dag et tema med gode forbrugerråd til julerejsen.
Gå til indhold

Det er ikke kun inden for landets grænser, der er tryk på transportsystemet, når juleferien går i gang. Hvad enten turen foregår til lands, til vands eller i luften, er det en god idé at være opmærksom på de regler og rettigheder, der gælder på farten.

Vejret kan få væsentlig indflydelse på rejsen. Sne og is kan stikke en kæp i hjulet på de mest solide rejseplaner. I det nye tema kan rejsende for eksempel finde hjælp til regler om forsinkelser ved flyrejser eller vejhjælp i udlandet.

- Som flyrejsende er det en god idé at kende sine rettigheder. Selv om flyet bliver aflyst eller forsinket på grund af vejret, har passagerer rettigheder, der kan sikre kompensation eller forplejning, afhængig af, hvor forsinket flyet bliver, siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Kristensen.

Foregår rejsen i bil, er det for eksempel vigtigt at være klar over hvilke regler, der gælder for bilens udstyr i de lande, turen går gennem. I nogle lande er snekæder eller vinterdæk for eksempel påkrævet.

- Der er forskellige lovkrav til bilens udstyr, afhængig af, hvor i verden du rejser. Det er klogt at sætte sig ind i reglerne inden afgang. Så er du både rustet til at færdes sikkert og til et eventuelt møde med de lokale myndigheder, siger Hanne Kristensen.

I forbrug.dk’s nye tema er der link til reglerne for bilkørsel i de europæiske lande.

Fem gode råd til julerejsen:

Skal du med fly, så vær opmærksom på muligheden for at købe konkurssikring, hvis du flyver med et dansk registreret selskab.

  • Vær opmærksom på, om du har ret til forplejning, hotel, eller ny rejse, hvis flyselskabet er årsag til, at du ikke kommer af sted til tiden
  • Vær opmærksom på, at du kan have ret til en rimelig forplejning, hvis uvejr stopper flyet
  • Skal du med bil, så undersøg, om der er krav til vinterdæk, snekæder, advarselstrekanter eller lignende i det land, du skal til.
  • Undersøg, om du har en bilforsikring, der kan sikre dig vejhjælp, hvis uheldet er ude i udlandet.
Oprettet:   20. december 2012