Gå til resume Gå til indhold

Den offentlige forbrugerportal - Vi hjælper dig med råd, rettigheder og klager

Hvad er dine forsikringsbehov?

Artikel

Dine forsikringsbehov kan ændre sig, når din livssituation ændrer sig. Det sker fx, når du flytter hjemmefra, får børn eller bliver skilt. På det tidspunkt kan det være særligt vigtigt at gå dine forsikringer efter i sømmene for at sikre, at du får den rigtige dækning til den rigtige pris.
 
Gå til indhold

Start med at gå dine nuværende forsikringspolicer igennem for at se, i hvilke situationer du er dækket, og hvilke skader du kan få dækket. Det kan hjælpe dig med at få afklaret, hvad du egentlig har behov for. Herefter kan du begynde at lave en liste over de ting, der mangler, og luge de ting fra som du ikke længere har behov for.

Har din livssituation ændret sig?

  • Har du fået børn?

Din ansvarsforsikring dækker, hvis dine børn kommer til at skade andre eller andres ejendele. Forsikringen dækker, mens børnene bor hjemme. Er de flyttet hjemmefra, dækker den, indtil børnene er fyldt 21 år, og hvis de bor alene.

Din ulykkesforsikring dækker dine børn, hvis de er nævnt i din police. Hvis dine børn ikke er nævnt, så kan du tilføje dem, eller tegne en forsikring særskilt til dem. Undersøg, om forsikringen både dækker privat, og når børnene er i institution. Undersøg også, hvilke udgifter det offentlige dækker, hvis dit barn kommer til skade.

Læs mere om ulykkeforsikringer på raadtilpenge.dk

  • Er du flyttet hjemmefra?

Er du dækket af dine forældres ulykkesforsikring, gælder den typisk, til du er fyldt 18 år, mens en indboforsikring som regel gælder, til du er 21 år, selvom du er flyttet hjemmefra. Er du flyttet sammen med en anden i et parforhold, eller har du fået barn, gælder dine forældres forsikring typisk ikke.

  • Har du købt bil?

Din bilforsikring skal minimum bestå af en lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker, hvis du laver skade på andre eller andres ejendele. Derudover kan bilforsikringen fx bestå af en kaskoforsikring, der dækker skader på din egen bil og en førerulykkesforsikring, der dækker skader på dig selv. Undersøg dog, om din normale ulykkesforsikring dækker skader på dig selv.

Læs mere om bilforsikringer på raadtilpenge.dk

  • Er du blevet skilt?

Bliver du skilt fra din partner, skal I tage stilling til, hvem der får forsikringerne, og om der er nogle forsikringer, I/den ene part ikke længere har brug for, og om der er behov for at tegne nye forsikringer.

  • Skal du købe hus?

Når du køber hus, kan det være en god idé at tegne en ejerskifteforsikring, som dækker de skader, der ikke fremgår af tilstandsrapporten. Når du har købt huset, kan du forsikre dig mod skader på dit hus og mod tyveri og skader på dit indbo via en indboforsikring og en husforsikring. Hvis et hus er belånt skal det være forsikret i forhold til brand, stormflod m.v. af hensyn til kreditorerne. Undersøg, hvad de enkelte forsikringer dækker over, fx skjulte rør, skybrud, brand mm.

  • Er du flyttet?

Nogle postnumre er dyrere at bo i end andre – også når det kommer til forsikringer. Det skyldes, at risikoen for indbrud kan være større. Vær derfor opmærksom på, om din dækning eller præmie ændrer sig i forbindelse med en flytning. Undersøg eventuelt, om du kan få din forsikring billigere, hvis du får installeret et alarmsystem eller skifter til en mere sikker lås.

Er du dobbeltforsikret?

Det kan være, du har tegnet en garantiforsikring, da du købte din cykel, men at din indboforsikring også dækker, hvis cyklen bliver stjålet. Det kan også være, at dit arbejde har en sundhedsforsikring, og at du selv har tegnet en sundhedsforsikring hos for eksempel ”danmark” eller lignende, og at de to overlapper hinanden på nogle punkter.

Hvis det viser sig, og du skal vælge den ene, så bør du undersøge, hvilke konsekvenser opsigelsen af den ene forsikring har for dine øvrige forsikringer.

Har du ting af særlig høj værdi?

Har du kunst på væggene eller dyre smykker, som har en særlig høj værdi, skal de muligvis forsikres særskilt. Dyrt udstyr til fritidsinteresser, fx en båd eller en ladcykel, kan også kræve særlige forsikringer. Undersøg, om det er tilfældet hos dit forsikringsselskab.

Har du andre specielle behov?

Det kan være, at du har en fritidsinteresse, hvor hele din krop eller dele af din krop er særligt udsatte. Her kan du tjekke, om dit forsikringsselskab dækker skader, der er sket i forbindelse med farlig sport.

Hvad har du ikke længere behov for?

Sælger du din dyre racercykel, har du formentlig ikke længere brug for en særlig cykelforsikring. Det kan også være, at du er holdt op med at kitesurfe og derfor ikke længere har brug for at være dækket i forbindelse med ulykker under farlig sport.

Få mere at vide

På forbrug.dk kan du læse mere om, hvordan du afsøger forsikringsmarkedet for gode tilbud

Læs mere om forskellige forsikringstyper

Hos Forsikring og Pension kan læse mere om, hvilke forsikringer der er gode at have, når du flytter hjemmefra

Sidst opdateret:   23. marts 2017