Gå til resume Gå til indhold

Den offentlige forbrugerportal - Vi hjælper dig med råd, rettigheder og klager

Ordbog - bredbåndsmarkedet

Artikel

Når du skal købe nyt bredbånd, er der en række begreber, som kan være svære at forstå, men som har betydning for indholdet af produktet. Her får du en forklaring på nogle af de begreber, du måske vil støde på.
 
Gå til indhold

Bredbåndshastighed: Hastigheden på bredbånd er typisk angivet i Mbit/s. Hastigheden har betydning for, hvor hurtigt du henholdsvis downloader filer fra internettet og uploader filer til nettet.

Mbit/s: Hastigheden på din bredbåndsforbindelse i megabit per sekund. Hastigheden har betydning for, hvor lang tid det fx tager at downloade en fil og se tv på computeren. 1 Mbit svarer til 1024 Kbit.

Kbit/s: Hastigheden på din bredbåndsforbindelse i kilobit per sekund. Hastigheden har betydning for, hvor lang tid det fx tager at downloade en fil og se tv på computeren. 1024 Kbit svarer til 1 Mbit.

Kobbernet: (xDSL-teknologi) Data føres gennem det traditionelle telefonnet, der består af kobberkabler. ADSL er den mest udbredte form for internet, der går via telefonnettet.

Kabel-tv-net: Data føres gennem kabel-tv-nettet, via dit kabel-tv-stik og ud til dig via et kabel-modem. Hastigheden på internetforbindelsen afhænger af antallet af brugere, der er på nettet samtidigt.

Fibernet: Data føres gennem et fibernet, der består af kabler lavet af glas, som er gravet ned i jorden. Data sendes som lyssignaler gennem kablerne. Der er ofte den samme hastighed på forbindelsen, når du downloader og uploader data.

ADSL: (asymmetric digital subscriber line) Den mest udbredte form for internetforbindelse, der går via telefonnettet (kobbernettet). Hastigheden på ADSL er asymmetrisk. Det vil sige, at hastigheden ikke er ens afhængigt af, om du downloader eller uploader data.

VDSL: En videreudvikling af ADSL-teknologien.

Mobilt bredbånd: En mobil internetforbindelse, som oprettes via telefonmaster. Du kan enten komme på det mobile bredbånd via din mobiltelefon (skal sluttes til computeren), indstikskort (pc-kort), USB-modem eller via et indbygget modem.

Bundling: Når bredbåndsudbyderen samler flere services i samme pakkeløsning, fx telefoni og bredbånd i ét.

Router: En router er en lille boks, som forbinder din computer til internettet og sørger for, at flere computere kan dele det samme netværk. Routeren kan være trådløs, så du kan bevæge dig rundt i huset med din computer, uden den skal tilsluttes nettet med en ledning.

Kabelmodem: Giver dig adgang til internettet via dit kabel-tv-net. Modemmet kan være trådløst.

Antivirus og firewall: Nogle firmaer tilbyder dig en tilkøbspakke (sikkerhedspakke), der fx indeholder antivirus og firewall. Antivirus beskytter din computer mod angreb fra vira, mens en firewall er software eller hardware, der filtrerer de data, som kommer ind på din computer fra internettet.

Få mere at vide

Hvad skal du tænke på, når du skifter bredbåndsleverandør?

Sidst opdateret:   25. september 2012