Gå til resume Gå til indhold

Prut om prisen - det betaler sig

Artikel

Har du en kræmmer i dig? Der kan være penge at spare, hvis du fx forhandler om prisen. Få tips om, hvordan du opnår besparelser eller bedre vilkår, når du handler.

Gå til indhold

Er du træt af høje priser, begrænset udbud eller dårlige betingelser, når du køber et produkt eller en serviceydelse?

Som forbruger har du selv muligheden for at påvirke virksomhederne ved at gøre en indsats, før du handler - og det kan betale sig.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt danske forbrugeres adfærd, når de handler. Og det står klart, at hvis du er villig til at prutte om prisen inden en handel, forhandle vilkår eller skifte udbyder, så er der penge at spare eller bedre handelsbetingelser at hente.

Sådan får du prisen ned

Som tommelfingerregel kan du gøre tre ting for at opnå besparelser eller bedre vilkår, når du handler:

  • Søg information og sammenlign priser og andre vilkår inden du beslutter dig for, hvor du vil handle. Langt de fleste forbrugere, der søger informationer, inden de handler, opnår besparelser.
  • Prut om prisen og prøv at forhandle om vilkår, fx ekstraydelser eller levering. Kun hver fjerde forbruger forhandler i forbindelse med en handel. Men dem, der gør, opnår ofte både besparelser og bedre vilkår.
  • Endelig kan det være en god idé at skifte forhandler, hvis du ikke er tilfreds. Det kan også medføre besparelser og bedre betingelser. Giv fx dine forsikringer et tjek for at være sikker på, at du stadig får det bedste produkt.

Forskel på markederne

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt seks forskellige markeder: Forsikringer, briller/kontaktlinser, pakkerejser, elektriske husholdningsapparater, benzin og dagligvarer.

Om det kan betale sig at prutte om prisen eller ej afhænger af, hvilket produkt du køber. De færreste forhandler eksempelvis pris, når de køber dagligvarer eller benzin. Det er måske ikke så mærkeligt, da der ikke er tradition for at stille spørgsmål ved priserne på en benzintank eller i et supermarked.

Derimod kan det ofte betale sig at forhandle pris og vilkår på de øvrige markeder.

På alle markederne kan det være en fordel for dig at skifte udbyder, hvis du er utilfreds. Det kræver blot, at du har søgt informationer om andre udbydere, så du ved, hvor du får det bedste tilbud.

Du kan læse hele Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse her

Sidst opdateret:   18. januar 2010
 
 
Tag forbrug.dk's quiz om det blå EU-sygesikringskort, og få hurtigt styr på de nye regler for rejsesygesikring.

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.