Gå til resume Gå til indhold

Konkurssikring for flyrejsen

Artikel

Når du køber en flybillet eller lejer en bil hos en virksomhed, der er etableret i Danmark, skal du samtidig have tilbudt en forsikring, der dækker dit tab, hvis flyselskabet eller biludlejeren går konkurs.

Gå til indhold

Rejsegarantifonden dækker automatisk, hvis arrangøren af en såkaldt pakkerejse går konkurs. En pakkerejse er en rejse, der består af to eller flere rejseydelser købt af den samme rejsearrangør.

Men Rejsegarantifonden kan også dække, hvis du alene har købt en flyrejse eller alene har lejet en bil i udlandet. Det er dog en forudsætning, at du aktivt har valgt at købe den ekstra konkursdækning.

Det er altid en forudsætning, at rejsearrangøren, flyselskabet eller biludlejeren er etableret i Danmark. 

Tilbud om konkursdækning

Når du indgår en aftale om køb af flybilletter eller billeje, skal sælgeren ifølge loven tilbyde dig, at du kan købe en konkursdækning fra Rejsegarantifonden. Det koster 20 kr., men du skal selv aktivt vælge dækningen til, ellers er du ikke dækket. Du skal købe dækningen samtidig med rejsen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det flyselskab, du skal rejse med, tilbyder den ekstra dækning, kan du altid spørge bureauet eller selskabet, du handler med. Rejsegarantifonden har også en liste over de selskaber, der er omfattet af reglerne om konkursdækning og som derfor skal tilbyde dækningen. 

Se listen over registrerede flyrejseudbydere på rejsegarantifonden.dk   

Sådan dækker Rejsegarantifonden

Rejsegarantifonden dækker forbrugernes tab, når en rejsearrangør på grund af økonomiske forhold ikke kan opfylde sine forpligtelser, fx går konkurs. I praksis kan kunder i knibe blive indlogeret og blive fragtet hjem fra et rejsemål, selvom arrangøren er gået konkurs. Kunder, der har forudbetalt deres rejse, men ikke er nået af sted, kan få dækket deres tab. Dette gælder også for billeje i udlandet og køb af flyrejser. 

Kun firmaer etableret i Danmark

Reglerne gælder kun for rejseudbydere, der er etableret i Danmark. Det vil det fx være, hvis firmaet eller den sælger, der formidler aftalen, har kontor i Danmark. Du kan derfor ikke være sikker på dækning, hvis du handler med et udenlandsk firma. Tjek derfor ekstra godt, hvor firmaet har hjemme, hvis du fx køber flyrejsen, billejen eller hotelopholdet på nettet. Hvis du køber en pakkerejse i et andet EU-land, kan du være dækket af det pågældende lands rejsegaranti. Her kan dækningen være anderledes end efter de danske regler.

Se Rejsegarantifondens digitale publikation om: Ekstra tryghed for 20 kr.

Sådan sikrer du dig på flyrejsen

  • Se på Rejsegarantifonden.dk, om flyselskabet er omfattet af reglerne om konkursdækning, eller spørg flyselskabet, om de tilbyder ordningen.
  • Du skal købe konkursdækning samtidigt med, at du køber dine flybilletter.
  • Får du ikke tilbudt dækningen i forbindelse med dit billetkøb, så spørg efter den.
  • Tjek, om der står på din faktura, at du har købt dækningen.
  • Ønsker du konkursdækning, men tilbyder flyselskabet den ikke, så køb dine billetter hos et andet flyselskab eller et rejsebureau, som er omfattet af ordningen.

Om den ekstra konkursdækning

  • Ifølge rejsegarantifondsloven skal flyselskaber, der er registreret i Rejsegarantifonden, tilbyde deres kunder en konkursdækning til 20 kroner, når de køber flybilletter til privat brug.
  • Er flyselskabet omfattet af reglerne om konkursdækning, skal det på en klar og tydelig måde oplyse dig om dækningen i forbindelse med, at du køber dine flybilletter. Det betyder, at flyselskabet fx ikke må lægge oplysningerne om konkursdækningen under en sidemenu med generelle rejseoplysninger.
  • Flypassagerer kan selve vælge, om de ønsker konkursdækning eller ikke.
  • Flyselskaber skal være registreret i Rejsegarantifonden, hvis de er etablerede i Danmark, fx hvis de har et salgskontor i Danmark.

Kilde: forbrug.dk og rejsegarantifonden.dk

Du finder listen over selskaber, som er registreret hos Rejsegarantifonden her

Sidst opdateret:   30. august 2012
 
 

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Der gælder særlige regler for det, der hedder pakkerejser. Nogle pakkerejser er sat sammen af bureauer, men du kan også selv sammensætte din rejse, så du er dækket af reglerne for pakkerejser.
6 gode råd hvis du er gravid og skal rejse med fly
Læs reglerne for, hvor langt henne du må være i din graviditet, når du skal rejse med fly.
Prisportaler
Vidste du at:

- de tre mest besøgte danske sammenligningssider har i gennemsnit 3 mio. besøgende hver måned?
- de fleste bruger siderne til at indhente information om priser for at sikre, at de køber varen det billigste sted?
- ca. hver tredje også bruger siderne til at få mere at vide om produkternes egenskaber?
- du altid har 14 dages returret, når du handler på nettet?
- du styrker konkurrencen, når du aktivt forsøger at opnå den bedste handel
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.