Gå til resume Gå til indhold

Den offentlige forbrugerportal - Vi hjælper dig med råd, rettigheder og klager

Parallelimporteret elektronik

Artikel

Der kan måske være penge at spare ved at købe parallelimporteret elek-tronik. Men tænk dig om, inden du gør det. Producentgarantien følger ikke altid med. Desuden kan programmeringen være på et andet sprog end dansk.
 
Gå til indhold

Det er parallelimport, når en butik importerer elektronisk udstyr uden om de autoriserede forhandlere, som producenten har aftaler med i de enkelte lande.

Ved at importere elektronisk udstyr fra lande med lavere priser kan butikken sælge det billigere til dens kunder i Danmark.

Overvejer du at købe parallelimporteret elektronik, fx mobiltelefoner, er der to ting, du bør være særligt opmærksom på: Producentgarantien og programmeringen af fx sproget.

Garanti og reklamationsret

Selvom det elektroniske udstyr er parallelimporteret, har du fortsat rettigheder efter købeloven:

  • hvis fejlen eller årsagen til fejlen ved det parallelimporterede elektroniske udstyr var til stede, da du købte det.
  • hvis du har købt udstyret hos en dansk sælger – enten i en fysisk butik eller på nettet.

Det betyder, at du har en reklamationsret på to år og kan have krav på at få fejlen repareret, at få en ny vare af samme slags eller at få dine penge helt eller delvist tilbage.

Derimod kan en eventuel producentgaranti, der normalt følger varer im-porteret via producenten til det danske marked, bortfalde, når det elektroniske udstyr er parallelimporteret.

Bortfalder garantien, og har sælgeren ikke oplyst dig om det, kan det i sig selv være en mangel efter købeloven, og du kan fx have ret til at få et afslag i prisen.

Programmering og sprog

Parallelimporteret elektronisk udstyr kan være programmeret til det land, som det er importeret fra. Det betyder, at der kan være et andet sprog end dansk, eller at dansk slet ikke er tilgængeligt.

Skal sproget ændres til dansk, kræver det ofte, at udstyret bliver åbnet og omprogrammeret. Bliver udstyret senere opdateret, kan indstillingerne godt ændre sig, så sproget igen er et andet end dansk.

Desuden vil manualen typisk være på et andet sprog end dansk.

Læs mere om ”Køb af elektronik i udlandet” 

 

Sidst opdateret:   4. juli 2014