Gå til resume Gå til indhold

Tjekliste før du sælger

Artikel
Overvej spørgsmålene i tjeklisten, før du skriver under på en formidlingsaftale med en mægler og tag den gerne med til ejendomsmægleren. Husk, at tjeklisten ikke er udtømmende. Forbered dig også ved at læse hele temaet om ejendomsmæglere på forbrug.dk.
Gå til indhold

Se boligsalget trin for trin

Kend processen for boligsalget, før du går i gang. Se, hvordan boligsalget foregår trin for trin på boligejer.dk.

Gå til boligejer.dk

  • Er der opgaver, du selv kan stå for?

Når du sælger via en ejendomsmægler, har mægleren pligt til at stå for nogle opgaver, mens du eventuelt selv kan stå for andre. Så kan du spare en del af udgiften til mægler. Du kan fx selv vise din bolig frem.

  • Hurtigt salg eller højere pris?

Overvej, hvad der er vigtigst for dig, inden du sammen med mægler sætter pris på din bolig: At du får en høj pris, eller at boligen bliver solgt hurtigt? Sætter du prisen urealistisk højt fra begyndelsen, risikerer du, at boligen i sidste ende bliver solgt for en lavere pris, end hvis den var sat til salg for en realistisk pris fra begyndelsen.

  • Intens eller langstrakt annoncering i avisen?

Overvej, hvilken annonceringsindsats der passer bedst til dig og din bolig, fx om den især sættes til salg på nettet, eller om den også skal i de trykte medier. Vurdér sammen med mægleren, om du vil annoncere meget i begyndelsen eller hellere gemme lidt markedsføringskroner til at sætte gang i salget igen senere.

  • Billede på uafhængige boligportaler?

Nogle mæglere giver ikke lov til, at uafhængige boligportaler viser billeder af de boliger, de har til salg. Vil du også have vist din bolig på dem med billede, så få det skrevet ind i din aftale med mægler. Du kan fx skrive sådan:

Som led i formidlingsaftalen er det aftalt, at ejendomsmægler ........................ står for annoncering af boligen. Ejendomsmægleren forpligter sig herved til at stille data og foto af ejendommen fra ejendomsmæglerens egen hjemmeside vederlagsfrit til rådighed for relevante, internetbaserede boligsøge-portaler.

Dato og underskrift: ....................

  • Hvilke forventninger har du til processen?

Afstem dine forventninger til processen med mægler, inden du indgår en aftale. Vil du fx have skrevet ind i aftalen, at det er den person, du indgår aftalen med, der også står for salgsopgaverne fremover? Foretrækker du kort telefonisk orientering efter hver fremvisning eller faste statusmøder?

  • Er du enig i vilkårene i standardkontrakten?

Den aftale du indgår med mægleren kaldes en formidlingsaftale. Formidlingsaften vil typisk være et standarddokument udviklet af branchen. Du bør gå alle punkter igennem og overveje, om du er enig, inden du skriver under.

  • Er der afvigelser i aftalen?

Undersøg, om formidlingsaftalen afviger fra branchens standarder. Vær særlig opmærksom på overskrifter som ”Andre vilkår”, ”Individuelle vilkår” eller ”Ændring/tillæg til aftale”. Ikke alle afvigelser er problematiske, men de kan have stor praktisk eller økonomisk betydning.

  • Kan du få nedslag i prisen hos ejendomsmægleren?

Før du skriver under på formidlingsaftalen kan du forhandle prisen med mægleren. Mange ejendomsmæglere er villige til at forhandle om salæret eller andre poster. Selvom du kun får et nedslag i salæret på et par procent, kan du spare flere tusinde kroner. Ca. halvdelen af forbrugerne forhandler om salæret. Af dem opnår 9 ud af 10 en bedre handel.

Husk altid at tage aftalen med hjem og læse den grundigt igennem, inden du skriver under.

Oprettet:   21. september 2012
 
 
 
Vidste du at...

- Næsten 9 ud af 10 forbrugere indhenter tilbud fra to eller flere ejendomsmæglere?

- Ca. halvdelen forhandler med ejendomsmæglerene om salæret?

- 9 ud af 10, der forhandler om priserne, opnår en lavere pris?

- Der findes offentlige portaler, hvor du kan få råd, når du skal handle bolig?