Gå til resume Gå til indhold

Boligsalg via ejendomsmægler

Artikel
Vær opmærksom på, om der er afvigelser i standardkontrakten, inden du indgår en aftale med mægler. Overvej også, om du selv kan stå for nogle af opgaverne, så du sparer noget af salæret til mægler.
Gå til indhold

Ansætter du en ejendomsmægler til at stå for salget af din bolig, overtager mægleren det ansvar for salgsprocessen, du har som sælger. Mægleren fungerer også som din rådgiver i forbindelse med salget. Ejendomsmægleren skal ifølge loven tage sig af en række obligatoriske opgaver i forbindelse med salget af din bolig. Det er bl.a. at vurdere din bolig og udarbejde en salgsopstilling og en købsaftale.

Det kan du selv stå for

Der er også nogle ikke-obligatoriske opgaver. Dem kan mægler stå for, men du kan eventuelt også selv stå for en eller flere opgaver i forbindelse med salget. Viser du fx selv din bolig frem for interesserede købere, kan du ofte spare på salæret til ejendomsmægleren.

Markedsføring

Overvej, gerne sammen med mægler, hvilken annoncering, der passer bedst til salget af netop din bolig. Foretrækker du nogle bestemte medier frem for andre, fx annoncer på nettet frem for avisannoncer? Vil du bruge alle annoncekroner i starten eller gemme lidt til at sætte gang i interessen igen efter nogle måneder?

Overvej også, om alle ejendomsmæglerens forslag til markedsføring er nødvendige.

Vil du have din bolig vist med billede på uafhængige boligportaler, så undersøg, om ejendomsmægleren tillader det. Få det skrevet ind i din aftale med mægler, så du er sikker på, at du kan få vist din bolig på alle boligportaler.

Læs mere i Tjeklisten

Markedsføring af boligen er en af de opgaver, du selv har mulighed for at stå for. Det kan dog ikke altid betale sig selv at stå for at markedsføre din bolig, da mæglerne ofte har nogle særlige favorable aftaler med fx avisernes boligsektion.

Høj pris eller hurtigt salg

Overvej dine ønsker til pris, liggetid og prisjustering, inden du sammen med mægler sætter pris på din bolig. Skal boligen sælges hurtigt? Eller er det vigtigst, at du får den højeste pris? Høj pris fører ofte til, at der går længere tid, før boligen bliver solgt og omvendt.

Har du sat en for høj pris fra begyndelsen, kan du ikke være sikker på, at du senere kan få solgt din bolig hurtigere ved at sætte prisen ned. I sidste ende risikerer du at få en lavere pris, end hvis du havde sat en realistisk pris fra begyndelsen.

Afvigelser i standardaftalen

Formidlingsaften vil typisk være et standarddokument udviklet af branchen. Du bør gå alle punkter igennem og overveje, om du er enig, inden du skriver under.

Undersøg også, om den formidlingsaftale, du indgår med mægler, afviger fra standarddokumenterne. Vær særlig opmærksom, hvis du støder på overskrifter som ”Andre vilkår”, ”Individuelle vilkår” eller ”Ændring/tillæg til aftale”. Ikke alle afvigelser er problematiske, men nogle kan være af praktisk eller økonomisk betydning.

Aftalen er bindende

Når du laver en aftale med en ejendomsmægler om at stå for salget af din bolig, binder du dig i en periode på typisk seks måneder. Aftalen kan opsiges uden varsel, men det kan være dyrt at afbryde samarbejdet med mægler før tid. Spørg altid, inden du skriver under på aftalen, om hvad det koster, hvis du opsiger samarbejdet undervejs.

Hvad betyder ’solgt eller gratis’?

Nogle ejendomsmæglere opererer med ”Solgt eller gratis”, hvor du ikke betaler salær, hvis boligen ikke bliver solgt i løbet af den aftalte periode. Du skal dog selv betale udgifter til huseftersyn, fx tilstandsrapport, eleftersynsrapport og energimærkning. Hos andre mæglere skal du også dække de udgifter, mægler har haft i forbindelse med annoncering og indhentelse af dokumenter, uanset om din bolig bliver solgt. Spørg derfor altid om, hvad det vil koste, hvis boligen ikke bliver solgt.

Hvordan den endelige aftale kommer til at se ud afhænger af den enkelte mægler og dine ønsker til blandt andet pris og liggetid.

Se mere om huseftersyn på boligejer.dk

Tjekliste – inden du skriver under på en formidlingsaftale

Tjeklisten guider dig i gennem de overvejelser, du bør gøre dig i forbindelse med salg af din bolig. Print listen ud og tag den med til ejendomsmægleren.

Se tjeklisten til før du sælger din bolig

Hvis du sælger selv

Du kan i princippet også selv stå for hele salget af din bolig. Står du selv for hele salget, har du det fulde ansvar for salget. Det kan have store økonomiske konsekvenser at sælge selv uden at have et særligt kendskab til fx juridiske spidsfindigheder. Den forbrugerbeskyttelse, der ligger i lovgivningen, gælder ikke, hvis du vælger selv at stå for de opgaver, som ejendomsmægleren ellers har pligt til at stå for, hvis salget går gennem en mægler.

Oprettet:   21. september 2012
 
 
 
Vidste du at...

- Næsten 9 ud af 10 forbrugere indhenter tilbud fra to eller flere ejendomsmæglere?

- Ca. halvdelen forhandler med ejendomsmæglerene om salæret?

- 9 ud af 10, der forhandler om priserne, opnår en lavere pris?

- Der findes offentlige portaler, hvor du kan få råd, når du skal handle bolig?

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Der gælder særlige regler for det, der hedder pakkerejser. Nogle pakkerejser er sat sammen af bureauer, men du kan også selv sammensætte din rejse, så du er dækket af reglerne for pakkerejser.
6 gode råd hvis du er gravid og skal rejse med fly
Læs reglerne for, hvor langt henne du må være i din graviditet, når du skal rejse med fly.
Prisportaler
Vidste du at:

- de tre mest besøgte danske sammenligningssider har i gennemsnit 3 mio. besøgende hver måned?
- de fleste bruger siderne til at indhente information om priser for at sikre, at de køber varen det billigste sted?
- ca. hver tredje også bruger siderne til at få mere at vide om produkternes egenskaber?
- du altid har 14 dages returret, når du handler på nettet?
- du styrker konkurrencen, når du aktivt forsøger at opnå den bedste handel
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.