Gå til resume Gå til indhold

Dine muligheder for erstatning

Artikel
Opstår der problemer med dit gods under fragten, kan du muligvis kræve erstatning. Fragtfirmaet er ansvarligt for skader på godset, der indtræffer, mens godset er i dets varevægt.
Gå til indhold

Fragtfirmaet er desuden ansvarligt for gods, der bliver forsinket eller forsvinder under fragten.

I en række tilfælde er fragtfirmaet ikke ansvarligt for bortkommet eller beskadiget gods. Fx hvis det kan påvise, at skaden skyldes, at indpakningen af godset er mangelfuld.

Selvom fragtfirmaet har taget forbehold for uemballeret gods, er det ikke altid fritaget for ansvar. Blandt andet er det ansvarligt, hvis det ikke har behandlet godset forsigtigt nok, eller hvis skaden er sket, selvom godset var forsvarligt emballeret.

Dine muligheder for erstatning

CMR-loven (Carriage of Goods by Road) dækker alle former for international fragt med landtransport. Loven dækker ikke flyttetransport. Du har ifølge CMR-loven følgende muligheder for at få erstatning:

  • Forsvinder dit gods under fragten, kan du maksimalt få 8,33 SDR* i erstatning per kg. I april 2012 svarer det til cirka 73 DKK per kg.
  • Bliver godset skadet under fragten, skal firmaet betale en erstatning, der svarer til det beløb, godset har tabt i værdi. Erstatningen kan dog ikke overstige 8,33 SDR* per kg.
  • Er der sket skade, fordi godset er forsinket, skal firmaet betale en erstatning. Erstatningen kan ikke overskride det beløb, du har betalt for fragten.

Andre transportformer

Der gælder andre erstatningsregler ved søtransport og lufttransport.

Er der brugt flere transportformer til fragten af dit gods, afhænger dine muligheder for erstatning af, hvor dit gods befandt sig på tidspunktet for skaden.

Hvis godset ligger i en lastvogn og bliver beskadiget under en sejlads, gælder CMR-lovens regler stadigvæk.

Bliver dit gods forsinket, beskadiget, eller forsvinder det under en flytransport, kan du maksimalt få 19 SDR i erstatning pr. kg. I april 2012 svarer det til cirka 166 DKK pr. kg.

Forsikring

Vil du være sikker på at få mere i erstatning, end loven giver mulighed for, er det en god idé at tegne en forsikring, når du indgår aftalen. Fragtfirmaerne tilbyder ofte en forsikring som tilkøb.

Vær opmærksom på, om du opfylder alle betingelserne for, at forsikringen træder i kraft. For eksempel om chaufføren skal have skrevet under på forsikringspapirerne, for at forsikringen gælder.

Flere leverandører

Er der tale om flere fragtfirmaet, og er der usikkerhed omkring, hvor skaden er sket, kan du risikere, at din klage ikke kan behandles. Det er derfor en god idé, hvis du indgår aftale med en leverandør, som har ansvaret for hele fragten.

*SDR står for special drawing rights og er en fiktiv valutaenhed, som administreres af Den Internationale Valutafond (IMF). 100 SDR svarer i april 2012 til cirka til 873 DKK.

Sidst opdateret:   19. maj 2012
 
 

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Der gælder særlige regler for det, der hedder pakkerejser. Nogle pakkerejser er sat sammen af bureauer, men du kan også selv sammensætte din rejse, så du er dækket af reglerne for pakkerejser.
6 gode råd hvis du er gravid og skal rejse med fly
Læs reglerne for, hvor langt henne du må være i din graviditet, når du skal rejse med fly.
Prisportaler
Vidste du at:

- de tre mest besøgte danske sammenligningssider har i gennemsnit 3 mio. besøgende hver måned?
- de fleste bruger siderne til at indhente information om priser for at sikre, at de køber varen det billigste sted?
- ca. hver tredje også bruger siderne til at få mere at vide om produkternes egenskaber?
- du altid har 14 dages returret, når du handler på nettet?
- du styrker konkurrencen, når du aktivt forsøger at opnå den bedste handel
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.