Gå til resume Gå til indhold

Før du køber en tv-pakke

Artikel

Gør du dig et par overvejelser om dit tv-forbrug og tjekker markedet, kan det blive nemmere at vælge din tv-pakke med betalingskanaler.

Gå til indhold

Hvis du kan nøjes med DR’s kanaler, så kræver det blot en antenne, et tv med en indbygget digital modtager eller en digital MPEG-4-modtagerboks.

Vil du derimod gerne se betalingskanaler – herunder også TV 2s kanaler – så må du betale dig fra det hos en tv-udbyder. Her må du spørge dig selv, hvilke kanaler du ikke vil undvære, hvad du vil sætte pris på at se, hvis muligheden var der, og hvilke kanaler du slet ikke er interesseret i.

Hvad du i sidste ende kan vælge imellem afhænger også af, hvor meget du vil betale og hvordan du modtager dit tv-signal.

Er du allerede bundet af en aftale i en antenneforening?

Nogle bolig- og grundejerforeninger har lavet tv-aftaler for hele bebyggelsen, og de kan løbe flere år ad gangen. Flytter du til en boligforening, der har en aftale med en tv-udbyder, kan du ikke opsige aftalen, selvom den er indgået, før du flyttede ind. 

Derfor bør du starte med at tjekke, om du er medlem af en antenneforening, eller om bolig/grundejerforeningen har en aftale med en tv-udbyder, og hvilke konsekvenser det har for dine handlemuligheder i forhold til valg af tv-pakker.

Hvordan kan du se tv?

Undersøg, om du kan se tv via kabel, parabol, antenne eller bredbånd/fibernet. For hver måde gælder særlige tekniske og geografiske begrænsninger. Det kan fx være, at du ikke må sætte en parabol op, eller at der ikke er anlagt kabel- eller fibernet, der hvor du bor.

Kabel-tv

Vil du se kabel-tv forudsætter det, at din bolig er koblet til kabelnettet i forvejen, eller at der findes kabler i nærheden, som du kan tilsluttes. Har din bolig ikke kabel-tv-stik, skal du regne med omkostninger til installation, alt efter hvor stor afstand, der er til kabelnettet. Kabelnettet dækker det meste af Danmark og der er flere udbydere på markedet.

Satellit-tv via parabol

Satellit-tv modtager du gennem en parabol. For at kunne modtage signalerne skal parabolen placeres, så den frit kan pege mod syd. Mellem parabolen og fjernsynet er der koblet en modtagerboks, som omformer signalerne til lyd og billede. Alle tv-signaler, som distribueres fra satellit til parabol, er i digital kvalitet. Du kan have parabol på alle typer ejendomme. I Danmark er der to udbydere af parabol-tv, Viasat og Canal Digital.

Husk at undersøge om du har tilladelse til at sætte en parabol op.

Tv via antenne

Hvis du vil se tv via hus- eller stueantenne, er der i øjeblikket kun én udbyder af betalings-tv: Boxer. For at modtage Boxers kanaler skal du udover antenne også have en indbygget digital modtager i dit tv eller en digital modtagerboks, samt et kort, der indeholder selve abonnementet. Kortet placerer du i modtager udstyret

IPTV (Tv via bredbånd/fibernet)

IPTV er tv via din internetforbindelse. Det kan enten være gennem en almindelig bredbåndsforbindelse med kobberledninger eller gennem den nye teknologi med lyslederkabler, det såkaldte fibernet. Begge dele giver gode muligheder for efterfølgende at abonnere på samlede pakkeløsninger, der indeholder tv, internet og evt. telefoni.

Med en almindelig bredbåndsforbindelse stilles der oftest krav til hastigheden og kvaliteten af forbindelsen for at få tv. Enkelte tv-udbydere forlanger, at du benytter deres egen bredbåndforbindelse, men der findes også udbydere, hvis tv-pakker du kan abonnere på uanset bredbåndsleverandør.

Det er de regionale energiselskaber, der kan levere fibernet.

Tjek den samlede pris i kampagnetilbuddene

Tv-udbyderne kører tit kampagner, hvor priserne umiddelbart kan se lave ud. Men annoncernes mest synlige priser kan være uden gebyrer. Så tjek den samlede pris en ekstra gang, før du benytter dig af et kampagnetilbud.

Du skal også være opmærksom på, at der kan være ekstra udgifter, hvis du skal have tv-pakker til flere tv i husstanden.

Hold øje med aftale og bindingsperiode

Forbrugeraftalelovens § 25 indeholder regler om, hvor længe en erhvervsdrivende kan binde en forbruger til en aftale – herunder også aftaler om levering af tv-kanaler.

Det betyder, at du kan opsige aftalen efter med fem måneder med en måneds varsel til udgangen af en måned.

Se regler for bindingsperioder 

Reglerne blev ændret 1. januar 2010, men hvis der som led i aftalen er stillet modtageudstyr til rådighed, træder de nye regler først i kraft den 1. januar 2012. Det betyder, at du kan være bundet af de gamle regler, hvis du har indgået en aftale inden 2012, hvor du har fået stillet modtagerudstyr til rådighed i forbindelse med aftalen.

Ny undersøgelse af markedet for tv-pakker fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i november 2011 offentliggjort en analyse af markedet for tv-pakker. I analysen kan man bl.a. læse, at vi i Danmark i gennemsnit ser tv i 3 timer og 21 minutter hver dag, og samlet set bruger 11,5 mia. kr. om året på tv – heraf 7,5 mia. kr. på betaling til udbydere af tv-kanaler. En gennemsnitlig husstand bruger over 4500 kr. om året på tv.

Læs mere om undersøgelsen på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside 

Sidst opdateret:   22. februar 2012
 
 

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Der gælder særlige regler for det, der hedder pakkerejser. Nogle pakkerejser er sat sammen af bureauer, men du kan også selv sammensætte din rejse, så du er dækket af reglerne for pakkerejser.
6 gode råd hvis du er gravid og skal rejse med fly
Læs reglerne for, hvor langt henne du må være i din graviditet, når du skal rejse med fly.
Prisportaler
Vidste du at:

- de tre mest besøgte danske sammenligningssider har i gennemsnit 3 mio. besøgende hver måned?
- de fleste bruger siderne til at indhente information om priser for at sikre, at de køber varen det billigste sted?
- ca. hver tredje også bruger siderne til at få mere at vide om produkternes egenskaber?
- du altid har 14 dages returret, når du handler på nettet?
- du styrker konkurrencen, når du aktivt forsøger at opnå den bedste handel
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.