Gå til resume Gå til indhold

Undersøgelse af varen før købet

Artikel

Når du køber en vare, har du ikke pligt til at undersøge varen før købet. Sælgeren kan derfor ikke afvise en klage og henvise til, at du kunne have opdaget fejlen, hvis du havde undersøgt varen. Kun når du køber privat, er det vigtigt at undersøge varen grundigt.

Gå til indhold

Det kan fx være, at du køber en frakke og først, da du kommer hjem, opdager, at foret ikke er syet ordentligt fast. Sælgeren kan ikke afvise dig, selvom fejlen er ret iøjnefaldende.

Hvis du alligevel undersøger varen

Hvis du alligevel foretager en undersøgelse af varen, mister du retten til at klage over fejl og mangler. Dette gælder dog kun for fejl, som du har opdaget eller burde have opdaget ved undersøgelsen. Et eksempel kan være, at du ved køb af en brugt bil vælger at lade bilen teste på en prøvestation før købet. Her forventes det, at testværkstedet vil opdage, hvis der er mangler ved bilen.

Undersøg det, der er vigtigt

Hvis det er vigtigt for dig, at varen har en bestemt funktion eller egenskab, kan det være en fordel for dig, at du tjekker det før købet. Det kan spare dig for mange besværligheder senere. Det kan fx være, at der skal kunne kobles en grammofon til forstærkeren, at tøjet kan vaskes i vaskemaskine, eller at der følger en dansk brugsanvisning med det digitale kamera.

Undersøg, når du handler privat

Når du køber en vare af en anden privatperson, er det vigtigt, at du undersøger varen grundig, før du handler. Meget ofte vil det være aftalt, at varen er købt uden reklamationsret, og så er du afskåret fra at klage over fejl bagefter. Selvom I har aftalt, at du fx kan levere varen tilbage, hvis der er noget galt med den, kan det blive besværligt, hvis I ikke bagefter kan blive enige om, hvor meget der skal være galt, og hvad der egentlig var aftalt.

Sidst opdateret:   3. marts 2009
 
 

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Ikke automatisk returret i butik
Lovgivningen giver dig hverken fortrydelsesret eller returret, når du handler i en butik. Butikken kan dog tilbyde returret, eller du kan aftale med sælgeren, at du kan fortryde købet.
Bon eller kvittering
Bon eller kvittering er dit bevis for, at du har købt og betalt en vare. Du skal bruge din bon eller kvittering, hvis du senere vil klage over varen, eller hvis du vil udnytte en eventuel ret til at fortryde købet.
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.