Gå til resume Gå til indhold

Når børn og unge handler

Artikel

Børn og unge under 18 år må kun købe mod kontant betaling, det vil sige betaling med penge eller betalingskort. Alle børn må købe for penge, de har fået i lommepenge eller som gave. Børn, der er fyldt 15 år, må desuden købe for penge, de har tjent ved eget arbejde.

Gå til indhold

Det kan være svært for en sælger at vide med sikkerhed, om et barn betaler med sine egne penge, eller om det er penge, barnet ikke har lov til at bruge. Her må sælgeren skønne, om det er sandsynligt, at barnet selv råder over det beløb, det ønsker at købe for. Børn og unge under 18 år, må ikke på egen hånd købe på kredit, tegne abonnementer o.l.

Mindre beløb

Hvis det drejer sig om et mindre beløb, fx 20 kr. til slik, vil de fleste sælgere være i god tro, og uden videre sælge slikket til barnet. Når det drejer sig om så små beløb, vil forældrene normalt ikke bagefter kunne kræve pengene tilbage fra sælgeren, hvis barnet ikke har haft ret til at bruge pengene.

Større beløb

Hvis sælgeren er i tvivl om, hvorvidt barnet eller den unge har ret til at købe for et større beløb, kan han kontakte hjemmet. Når et barn eller en ung skal købe for et større beløb, fx computer, knallert og lignende for konfirmationspengene, kan det være en god ide, at en forælder eller anden voksen går med på indkøbsturen.

Hvis barnet eller den unge handler på egen hånd, og det senere viser sig, at han eller hun ikke havde ret til at bruge pengene, kan forældrene i mange tilfælde kræve, at pengene bliver betalt tilbage. Varen skal i så fald leveres tilbage.  Hvis en tilbagelevering ikke er mulig, kan sælgeren i nogle tilfælde forlange erstatning for varens værdi.

Hvis barnet eller den unge har givet forkerte oplysninger om sin alder, så sælgeren måtte tro, at han handlede med en myndig, vil han i nogle tilfælde kunne kræve erstatning for det tab, han har haft.

Køb på kredit

Børn og unge under 18 år må ikke købe noget, der først skal betales senere. Det betyder, at barnet eller den unge fx ikke kan købe en computer på afbetaling eller tegne et mobilabonnement. Hvis barnet indgår en sådan aftale, vil den være ugyldig.

Barnet eller den unge kan i princippet heller ikke købe varer pr. efterkrav. Hvis barnet alligevel gør det og bagefter betaler med penge, det selv råder over, vil handlen dog være gyldig.

Betaling via mobiltelefonen

Mange børn og unge er i besiddelse af en mobiltelefon, der i stadig stigende grad kan bruges som betalingsmiddel. Ud over snak og sms’ere kan børnene købe ringetoner, videoklip, vittigheder, spil, deltage i konkurrencer og betale for lege, de deltager i på internettet.

Hvis barnet har en telefon med taletidskort, er forbruget forudbetalt. Er det en telefon med abonnement, skal forbruget betales senere.

Hvis barnet har en telefon med abonnement, vil abonnementet stå i forældrenes navn, og de vil så skulle betale for de ting barnet køber, hvis det er omfattet af abonnementsaftalen. Forældrene kan afvise at betale, hvis barnet har tegnet et abonnement fx på vittigheder, eller der kommer en regning fra en udbyder, forældrene ikke har indgået aftale med.

Købeklubber

En umyndig kan ikke melde sig ind i en købeklub, hvor man binder sig til at købe varer. Indgår barnet alligevel en sådan aftale, vil den være ugyldig.

Lige som for voksne kan det ske, at barnet uden at vide det, bliver medlem af en købeklub, fx ved at købe billige film eller cd’ere på postordre. En sådan aftale vil også være ugyldig.

Sidst opdateret:   17. september 2009
 
 

Forbruger hotlinen

Se, hvad andre har spurgt om og få at vide, hvad du kan gøre
Ikke automatisk returret i butik
Lovgivningen giver dig hverken fortrydelsesret eller returret, når du handler i en butik. Butikken kan dog tilbyde returret, eller du kan aftale med sælgeren, at du kan fortryde købet.
Bon eller kvittering
Bon eller kvittering er dit bevis for, at du har købt og betalt en vare. Du skal bruge din bon eller kvittering, hvis du senere vil klage over varen, eller hvis du vil udnytte en eventuel ret til at fortryde købet.
Tilmeld dig vores nyheder
Få ny viden og vejledning om dine forbrugerrettigheder

Forbrug.dk er portal for offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.