Gå til resume Gå til indhold

Den offentlige forbrugerportal - Vi hjælper dig med råd, rettigheder og klager

Tandlæge i udlandet

Artikel

Der kan være penge at spare på at få en behandling hos en udenlandsk tandlæge. Det er dog også vigtigt at være opmærksom på, at nogle behandlinger er billigere i Danmark end i udlandet. Det gælder bl.a. undersøgelse, tandudtrækning og i nogle tilfælde også rodbehandlinger.

 
Gå til indhold

Tag tilskuddet med dig

Sygesikringen giver tilskud til en lang række behandlinger hos danske tandlæger. Det tilskud kan du også tage med til behandling i udlandet. I Danmark bliver tilskuddet automatisk fratrukket din regning, inden du betaler. Vælger du at blive behandlet i udlandet, skal du selv søge om at få tilskudsbeløbet refunderet bagefter.

Sådan gør du:

  • Undersøg, om den behandling, du ønsker at få, er tilskudsberettiget.
  • Sørg for at sikre dig, at den tandlæge du vælger, er offentligt autoriseret i det pågældende land. Ellers er det ikke muligt at få refunderet tilskuddet. Du kan få hjælp til at finde en tandlæge i udlandet længere nede på siden.
  • Få behandlingen lavet og betal regningen. Sørg for at få udspecificeret på regningen præcis, hvilken behandling du har fået foretaget.
  • For at få refunderet tilskuddet til behandlingen skal du henvende dig til den region, du tilhører. På borger.dk kan du læse mere om tilskud til behandling i udlandet. Original og specificeret regning skal sendes til regionen påført din NemKonto.
  • Du skal sørge for, at materialet er på et sprog, som regionens sagsbehandler umiddelbart kan forstå.

Udlandet kan være besværligt

Inden du vælger at få dine tænder ordnet i udlandet, skal du være opmærksom på, at det kan være mere besværligt at klage over en udenlandsk tandlæge - og måske er klagemulighederne i sig selv ikke gode. Du skal også tage højde for eventuelt opfølgende behandlinger, som kan kræve ekstra rejseaktivitet.

Det er også vigtigt at være sikker på, hvad du skal have ordnet, før du bruger en udenlandsk tandlæge. Der findes eksempler på forbrugere, der er blevet overbehandlet i udlandet. Vær derfor opmærksom på, at du kun får lavet det, som din danske tandlæge har sagt skulle laves. Selvom de enkelte ydelser er billigere i udlandet, kan den samlede regning blive dyrere, hvis der udføres en række ekstra ydelser.

Find en tandlæge i udlandet

Flere europæiske tandlægeforeninger giver på deres hjemmesider mulighed for at søge efter tandlæger. Du kan eksempelvis finde en tandlæge i Malmø, Flensborg eller London.

Der er ikke nogen sikkerhed for kvaliteten hos de enkelte tandlæger, men alle er medlemmer af det respektive lands tandlægeforening.

Det er dog ikke alle tandlægeforeninger i EU, som giver mulighed for at søge, men via tandlægernes verdensforbund kan man kontakte alle europæiske landes organisation for yderligere oplysninger.

Sider med søgemulighed

Svenske Privattandlæger 
Den engelske tandlægeforening - British Dental Association
Den tyske tandlægeforening - KZBV
Den irske tandlægeforening - Irish Dental Association

Kontakt til øvrige tandlægeforeninger

Tandlægernes verdensforbund

Klagemuligheder i udlandet

Der er ikke en ensartet klageprocedure i alle europæiske lande. Hvis du vil klage over behandlingen hos en tandlæge i udlandet, kan du kontakte Forbruger Europa, som er den danske afdeling af en sammenslutning af europæiske forbrugerkontorer.

Forbruger Europa kan hjælpe dig med at finde ud af, om du kan klage over behandlingen, og hvor du skal klage.

Forbruger Europa
Carl Jacobsens Vej 35
2500 Valby
Tlf. 4171 5000
info@forbrugereuropa.dk

Ønsker du at klage over en tandlæge uden for Europa, kan du kontakte landets sundhedsmyndigheder og den danske ambassade i landet.

Sidst opdateret:   10. oktober 2014